בשנים האחרונות, חלו פיתוחים משמעותיים בכל תחומי החיים, החל מטכנולוגיות מסחררות ועד להמצאות רפואיות המצילות חיים. גם הטיפול במחלת הסכרת התפתח באופן משמעותי, כאשר כיום, בזכות תרופות ומכשירי בדיקה, חולי סכרת יכולים ליהנות משגרת חיים רגילה למדי.
הפיתוחים הללו הגיעו אף לתחום הקולינרי והציעו הקלה מרובה לחולי הסכרת. רבים שואלים עצמם האם חולי סכרת יכולים ליהנות מעוגות כמו כל אחד אחר, והתשובה לכך היא בהחלט כן. ישנן דרכים רבות בהן ניתן ליהנות מעוגה טובה, טעימה ובריאה, מבלי להעלות את רמות הסוכרים בדם.
שמירה על איזון סוכרים
חולי סכרת יכולים ליהנות מפיסת עוגה טעימה, גם אם זו מכילה מרכיבים שאינם כה ידידותיים להם כגון שוקולד, סוכר או קמח לבן. ה"טריק" כאן הוא לשמור על האיזון ברמות הסוכרים ולא לנהוג בפזיזות למראה פיסת עוגת שוקולד מהבילה.
לדוגמא, כאשר הנכם מעוניינים ליהנות מפיסת עוגה, יש לבדוק לפני כן את רמות הסוכרים בגוף, לאכול חתיכה קטנה של העוגה ולאחר מכן ליטול את התרופה הרגילה. כשעתיים לאחר מכן, יש לבדוק את רמות הסוכרים בדם ולראות האם חל ערעור כלשהו ברמות הסוכר בדם. במידה וכן, כמובן שיש לטפל באופן מיידי.
מתכונים ברי הסבה
כאשר מעוניינים להכין עוגה, או כל מאכל אחר לצורך הדיון, המתאימה לחולי סכרת, ניתן לעשות זאת על ידי הסבת המרכיבים לחומרים בריאים יותר. כמעט כל מתכון שהוא, ניתן להסב ולהפוך למתכון בריא יותר, המתאים לחולי סכרת.
בכדי להכין עוגות, יש לבחון את המרכיבים השונים ולבחון מה מהם ניתן להחליף. לדוגמא, במקום קמח לבן, ניתן להשתמש בסוגי קמח אחרים, כגון קמח כוסמת, קמח שיפון, קמח שיבולת שועל ועוד. לסוגים אלו יש ערך גליקמי נמוך יותר, ועל כן הם נחשבים בריאים יותר.
ניתן אף להחליף חומרים אחרים, כגון סוכר, שומן, שוקולד, ביצים ואפילו חלב, ולהשתמש בתחליפים טובים אחרים. לדוגמא, כאשר המתכון מורה להכין את העוגה עם סוכר, ניתן להשתמש במקום זאת ברכז תפוחים או בתמצית סטיביה. באותה המידה, כאשר מבקשים להכין עוגה שבמקור יש להכינה עם שמן רגיל, ניתן להשתמש בשמן קוקוס, הנחשב לבריא ועדין יותר.
תחליפי סוכר
עוגות לחולי סכרת יכולות להיעשות גם באמצעות תחליפי סוכר למיניהם. ניתן להיעזר בסוכרזית או תחליפים דיאטטיים אחרים. עם זאת, במידה וצורכים אותם לאורך זמן, גם תחליפים אלו יכולים ליצור נזק למערכות אחרות בגוף. על כן, ניתן להיעזר בתחליפי סוכר טבעיים.
אחד התחליפים הטובים ביותר הוא הסטיביה, המוכן מצמח הסטיביה וידוע במתיקותו הטבעית, שאין לה ערך קלורי כלל. בשוק ישנם אבקת סטיביה או תמצית נוזלית, שניתן להוסיפם לכל משקה ומאכל. מאחר ויש להשתמש בכמות קטנה יחסית בכל פעם, הסטיביה נשמרת לאורך זמן. דבר הנחשב ליתרון משמעותי, לעומת מחירה הגבוה יחסית.
בעת הכנת עוגות לחולי סכרת, יש לבחון את מידות הסוכר השונות ולהמירן בהתאם בסטיביה. לדוגמא, כאשר יש להוסיף כוס סוכר, יש להחליפה בכפית קטנה של סטיביה. באותה המידה, אם צריך לכלול בעוגה כפית סוכר, יש להחליפה בשתיים עד ארבע טיפות של סטיביה.
ניתן אף ליהנות מתחליפים טבעיים אחרים, כגון רכזי פירות למיניהם. כמו הסטיביה, יש להמיר את מידות הסוכר במתכון המקורי, ולהוסיף בהתאם את רכז הפירות. ניתן להכין עוגות מצוינות באמצעות רכז תפוחים, רכז דובדבנים ועוד. כמו כן, אפשר להוסיף פירות יבשים למיניהם או פירות אחרים, כל זאת כמובן תוך בחינת הערך הקלורי ומידות הסוכר שיש בהם.