את מחלת הסכרת נהוג לחלק כיום לשתי מחלות – האחת, שכונתה בעבר סכרת נעורים מכונה כיום סכרת מסוג 1 והשנייה מכונה סכרת מסוג 2.
סכרת סוג 1 הינה מחלה שקשה לאזן אותה ללא צורך במתן אינסולין בקביעות. פתרון אפשרי שזוכה לתשומת לב בעשרים השנים האחרונות טמון בביצוע פרוצדורה של השתלה. מסתבר שיש אפשרות לסייע לחלק מהחולים במחלה באמצעות ביצוע של השתלת לבלב וליתר דיוק – השתלת איי לבלב.
כבר לא זקוקים לאינסולין
מדענים ורופאים מדווחים על כך שהשתלת איי לבלב התקדמה בעשור האחרון במידה רבה מאוד. בדרך כלל, על מנת לאפשר השתלה מוצלחת יש צורך באיי לבלב מיותר מתורם אחד לכל חולה. הדבר נדרש שכן רק כאשר מבצעים השתלה של כמות גדולה של איי לבלב ניתן לצפות לשיפור ניכר ומתמשך במצב החולה.
נכון לעת הנוכחית, גם כאשר ההשתלה המבוצעת מתנהלת כשורה, לא ניתן לצפות לריפוי המחלה באופן מלא ולצמיתות.
בדרך כלל, ניתן לראות הטבה מוחשית ואפילו ביטול הצורך בנטילת אינסולין חיצוני אך זאת רק במשך זמן מוגבל. מחקר גדול שבוצע בנושא זה הראה שבמשך שנה לאחר ההשתלה לא נזקקו כ-70% מהמושתלים לאינסולין בזריקות. לאחר שנה נוספת המספר ירד למחצית.
חשוב לומר שחל שינוי לטובה בממצאים בקרב מושתלים כיום ביחס למטופלים שטופלו בעבר. הציפייה היא שבהמשך התוצאות יהיו טובות אף יותר והחולים יוכלו לנתק את תלותם באינסולין חיצוני לתקופה ארוכה יותר ואולי אפילו לצמיתות. נתונים עדכניים מדברים על כך שקרוב למחצית מהמושתלים כיום לא נזקקים לאינסולין בזריקות אפילו לאחר ארבע שנים ויותר.
הקטנה בסיכון לסיבוכים
השתלת תאי לבלב בחולי סכרת טומנת בחובה יתרונות נוספים מעבר לאי התלות באספקת אינסולין חיצוני.
רופאים מסבירים שבקרב המטופלים ניתן לצפות להקטנה משמעותית של סיבוכים האופייניים לחולים. בעקבות השתלת תאי לבלב נרשם שיפור של ממש באיזון ערכי הסוכר. במידה ומצליחים לאזן ולשפר את רמת הסוכר עוד לפני ביצוע הפרוצדורה, הסיכון לסיבוכים הקשורים במחלות לב וכלי דם יורד עוד יותר.
ראוי להוסיף ולומר שכמו כל ניתוח וכמו כל השתלה, לא מדובר בפרוצדורת נטולת סיכונים ותופעות לוואי.
בקרב חלק מהמושתלים עשוי להופיע דימום בכבד ושטפי דם שונים. לרוב, תופעה זו איננה חמורה. קיים גם סיכון כלשהו לזיהום וכן לגידולי עור או בעיות במערכת הלימפה. לצד כל זאת, לא הסיבוכים הם הקושי העומד בפני פרוצדורת ההשתלה ככלי טיפולי רחב היקף. הבעיה היא שהיצע לבלב וחלקיו להשתלה נחשב לנמוך מאוד.
מקורות חלופיים
השתלת איי הלבלב נחשבת ליעילה לא פחות מהשתלת לבלב שלם וגם עם פחות תופעות לוואי. כיום, מייעדים את הטיפול לקבוצה מצומצמת יחסית של חולים גם בשל אי זמינות וגם מטעמים אחרים. הטיפול מוצע בעיקר לחולים שרמת הסוכר בדמם נעה בין ערכים קיצוניים וכן כאלה שסובלים מירידות חריפות ברמת הסוכר בדם.
מדענים מספרים שעל מנת להפוך את יתרונות השתלת תאי הלבלב לנפוצים יותר ומתאימים לאוכלוסייה רחבה של חולים יהיה צורך לפתח תהליך שונה. עיקרו של תהליך הינו היכולת לייצר פתרונות להשתלה על בסיס תורמים מן החי כגון חזירים. בזכות הפיזיולוגיה הדומה יחסית, צפויה השתלה מסוג של להיות יעילה למדי. אפשרות אחרת שיתכן ותהיה יעילה בעתיד היא השימוש בתאי גזע. תאי אלה הם תאי בסיס שמהם מתפתחים תאי גוף מסוגים שונים. תאי גזע יוכלו, כך נראה, להפוך לתאים הנקראים תאי בטא, המייצרים אינסולין בגוף האדם.