ג'נוביה

טיפול ואבחון סוכרת זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון סוכרת!

ג'נוביה היא אחת התרופות החדשות לטיפול בסכרת, אשר שייכת למשפחת נוגדי DPP4. השימוש בג'נוביה גורם להגברת פעילות תאי בטא בלבלב ולהעלאת רמת האינסולין בדם ובמקביל למניעת יצירת הגלוקוז בכבד.

הטיפול בג'נוביה מתבצע לאחר נסיונות כושלים לטיפול במטפורמין ובתרופות נוספות ממשפחת סולפנילאוריה, ונחשב ליעיל ביותר. שילוב של ג'נוביה ומטפורמין הראה במחקרים שונים יעילות מוגברת, ועוזר מאוד לחולי סכרת בלתי מאוזנים.

מנגנון הפעולה של ג'נוביה

התרופה ג'נוביה פועלת לעיכוב האנזים DPP4, אשר אחראי לשינויים הורמונאליים חשובים המופיעים לאחר הארוחה וקשורים להפרשת האינסולין מהלבלב. תפקיד האנזים הוא לעכב את האינקרטינים (GLP1 ו-GIP), אשר מופרשים לאחר הארוחה ופועלים על הלבלב ומעודדים את הפרשת האינסולין.

במצב הטבעי, לאחר הארוחה האנזים DPP4 מעכב את האינקטרינים על מנת שלא תופרש כמות גדולה מדי של אינסולין ותופיע היפוגליקמיה.

כאשר משתמשים בג'נוביה, האנזים DPP4 לא מעכב את האינקרטינים, ובכך פעולתם נמשכת זמן רב יותר והאפקט שלהם גדול יותר. עיכוב DPP4 גורם לכן להגברת הפרשת האינסולין מהלבלב (האינקרטינים שלא עוכבו מאפשרים את ההפרשה המוגברת) ומשפיע באופן דרמטי על מאזן הסוכר בדם.

הטיפול בג'נוביה משיג תוצאות אופטימליות כאשר מתבצע בשילוב תזונה מופחתת פחמימות ופעילות גופנית, ועוזר מאוד לאיזון הסוכר. השפעת הג'נוביה היא השפעה ארוכת טווח, ויש לנטול את הכדור פעם ביום בלבד.

יש לציין שההשפעה של התרופה מתפתחת בהדרגתיות, ורק תוך מספר חודשים ניתן לקבל את ההשפעה המלאה של השימוש בה. כמו כן, בשל ההשפעה ארוכת הטווח שימוש בג'נוביה לא גורם בדרך כלל להופעת היפוגליקמיה, וזו נחשבת לתרופה בטוחה למדי.

מתי משתמשים בג'נוביה?

השימוש בג'נוביה מומלץ בשני מצבים:

  • כתרופה יחידה –  על מנת לשלוט ברמות הסוכר אצל חולי סכרת מסוג 2. במקרה זה משתמשים בג'נוביה אצל חולים שלא יכולים להשתמש במטפורמין, או שהשינויים ברמת הסוכר אצלם לא משביעים רצון.
  • בשילוב עם תרופות אחרות – אחד השימושים היעילים ביותר של ג'נוביה הוא בשימוש עם מטפורמין, אשר משיג שיפור משמעותי באיזון הסוכר. השילוב מתבצע כאשר לא משיגים שיפור משמעותי כאשר מטפלים באמצעות תרופה אחת בלבד, ובעזרת השילוב בין שתי התרופות ניתן להשיג ירידה טובה יותר ברמת הסוכר. ניתן לשלב את ג'נוביה גם עם תרופות ממשפחת הסולפנילאוריה, אך במקרים אלה קיים סיכון מוגבר לפתח היפוגליקמיה, ולכן בדרך כלל לא משלבים בין שתי התרופות.
  • שימוש בג'נוביה בשילוב עם אינסולין – חולי סכרת מבוגרים התלויים באינסולין יכולים להשתמש בג'נוביה על מנת לשפר את איזון הסוכר. מחקרים שונים הראו ששילוב של ג'נוביה עם הזרקת אינסולין מוריד את כמות האינסולין הנדרשת בכ-20%, ועוזר מאוד לאזן את הסוכר.

תופעות לוואי של ג'נוביה

קיימות מספר תופעות לוואי לטיפול בג'נוביה, אך בדרך כלל הן קלות מאוד וחולפות תוך מספר שבועות. תופעות הלוואי העיקריות של הטיפול בתרופה הוא סיכון יתר לזיהומים בדרכי האוויר העליונות, גודש באף, בחילות, הקאות וכאבי ראש, ובמקרים נדירים יש להפסיק את התרופה בגלל תופעות הלוואי שלה.

תוצאות הטיפול בג'נוביה

מחקרים שונים שבוצעו לאחרונה הראו שיפור משמעותי בערכי הסוכר בדם והמוגלובין A1C אצל מטופלים המשתמשים בג'נוביה. על פי המחקרים הרבים שבוצעו בנושא, השימוש בג'נוביה עוזר באופן משמעותי להורדת רמת הסוכר ולמניעת הסיבוכים העתידיים של המחלה.

אחת הבעיות הגדולות עם התרופה היא המחיר הגבוה שלה, אך ככל הנראה בשנים הקרובות תיכנס ג'נוביה אל סל התרופות ותעזור בכך לשפר את בריאותם של חולי סכרת רבים.

אולי יעניין אותך גם:

האם ניתוח מעקף קיבה יכול להועיל לחולי סוכרת?

שירותי טלרפואה
המרכז לטיפול ואבחון סוכרת

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון סוכרת, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון סוכרת. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
מהו האינסולין הבזאלי?
מהו האינסולין הבזאלי?

בשנים האחרונות ישנן התפתחויות רבות בטיפול בסוכרת, דבר אשר משמח אנשים רבים אשר סובלים מהמחלה. גם בתחום של האינסולין הבאזלי ישנן התחדשויות אשר יכולות להשפיע

לקריאת המאמר »