מחלת הסכרת הינה מחלה הפוגעת בילדים ובמבוגרים כאחד. אחוז החולים בסכרת מבין האוכלוסייה נחשב לגבוה, ועומד, למשל בארה"ב, על 6% מכלל האוכלוסייה. המחלה היא מחלה מטבולית, הדורשת מעקב וטיפול אינטנסיבי ויום יומי.
מעקב תכוף זה גורם לפגיעה באיכות החיים ובשגרת החיים של החולים. בנוסף למחלה ישנם סיבוכים העלולים לגרום לפגיעה במערכות גופניות שונות כגון: ראיה, הליכה, כלי דם ועוד. עקב המגבלות שגורמת המחלה לחולים, הם זכאים לקבל זכויות שונות מגורמים שונים, ביניהם מביטוח לאומי.
זכויות חולי סכרת בביטוח לאומי
קצבת ילד נכה
ילד אשר אובחן כחולה בסכרת ואשר המחלה פוגעת בתפקודו היום יומי, הוריו זכאים להגיש בקשה להכיר בו כנכה ולקבל זכויות לילד חולה סכרת. במידה והילד יוכר כנכה הוריו יהיו זכאים לקבל קצבת נכות חודשית אשר תעזור להם במימון הטיפולים המיוחדים הדרושים לילד.
קצבת הנכות המאושרת היא בגובה של 50% מקצבת ילד נכה רגילה. חשוב לדעת כי הגמלה מחושבת ומשולמת החל מהיום בו הוגשה הבקשה לקצבת ילד נכה, לכן מומלץ להגיש את הבקשה כמה שיותר קרוב למועד פרוץ המחלה.
הקריטריונים לקבלת גמלת ילד נכה לילדים חולי סכרת הם:
1. ילד הנמצא בשנה הראשונה למחלה.
2. עד גיל שבו הילד יכול לבטא מילולית את השינויים ברמת הסוכר (נדרשת בשלות מבחינת הדיבור ומבחינת יכולת ההבנה).
3. ילד הסובל מחוסר איזון מטבולי קבוע (נמדד על ידי גורם רפואי בבדיקות דם), וילד הסובל מהתקפי היפוגליקמיה מרובים, רובם לא מודעים.
הגשת הבקשה לקבלת קצבת נכות דורשת ביצוע של כמה פרוצדורות:
- מילוי טופס בקשה לקצבת נכות אותו ניתן להוריד מאתר האינטרנט של המוסד לביטוח לאומי או לקבל בסניפי המוסד.
- צירוף אישורים רפואיים המעידים על מצבו הרפואי של הילד ועל הפגיעה בתפקודו (למשל אם הוא צריך עזרה יום יומית בבית הספר שתעזור לו לתפקד כמו כל תלמיד אחר).
- אישורים המעידים על בעיות רפואיות נוספות במידה ויש.
- אישורים פסיכו – סוציאליים במידה ויש או במידה והם יכולים לסייע (למשל, משפחה חד הורית בה האם חייבת לעבוד ואינה יכולה לממן סייעת, מטפלת מיוחדת או אוכל מיוחד). ניתן לקבל אישורים אלה בלשכת הרווחה המקומית או ע"י עו"ס המרפאה לסכרת.
- אישור על כך שהילד לומד במסגרת חינוכית.
קצבת נכות לחולה סכרת מעל גיל 18
חולה סכרת שהינו בגיר ואשר המחלה פוגעת בתפקודו וביכולת ההשתכרות שלו, רשאי להגיש בקשה לקבלת קצבת נכות. את הבקשה יש להגיש על גבי טופס מיוחד של המוסד לביטוח לאומי אותו ניתן להשיג בסניפי המוסד או באתר האינטרנט שלו.
אל הטופס יש לצרף אישורים רפואיים המעידים על מחלתו של מגיש הבקשה ועל הליקוי התפקודי שנגרם לו עקב המחלה. לאחר הגשת החומר יוזמן המבקש לוועדה רפואית. הוועדה היא זו שמאשרת האם המבקש יוכר כנכה ומה יהיה גובה אחוזי הנכות שלו.
שיקום מקצועי
חולה סכרת שהוכר על ידי וועדה רפואית כבעל 20% נכות ומעלה זכאי לשיקום מקצועי מטעם ביטוח לאומי. השיקום המקצועי כולל מימון מלא של אבחון מקצועי, הכשרה מקצועית (כולל כל קורס מקצועי או מוסד לימודי, ובכלל זה מימון מלא של תארים אוניברסיטאיים), מימון ספרי לימוד, תחבורה ללימודים ובחזרה וכן תשלום קצבת מחיה לתקופת הלימודים. בתום הלימודים, במידת הצורך, זכאי הנכה לקבל סיוע במציאת עבודה.
שר"מ, קצבת ניידות
חולים אשר מחלתם גרמה להם לפגיעה תפקודית חמורה, אשר אינה מאפשרת להם לנהל כראוי את משק הבית, או להתנייד רגלית ובתחבורה ציבורית, זכאים להגיש בקשה לקבלת קצבת ניידות (סיוע ברכישת רכב) ולשר"מ (מימון עזרה ביתית).
חולי סכרת רשאים להגיש בקשה לנכות בביטוח לאומי. חולה שיוכר כנכה יהיה זכאי להטבות שונות.