הרופא המטפל בסכרת הוא אנדוקרינולוג. אנדוקרינולוגיה הוא הענף הרפואי העוסק בבעיות הורמונליות שונות. בין תחומי העיסוק של האנדוקרינולוג נכללים , מלבד סכרת, גם מחלות של בלוטת התריס, מחלות של בלוטת יותרת הכליה, הפרעות במאזן הסידן והזרחן בגוף, הפרעות הקשורות להורמוני המין וההתפתחות המינית, ועוד.
מסלול ההכשרה של רופא המומחה לסכרת
רופא המומחה בטיפול במחלת הסכרת עובר מסלול הכשרה ארוך ומורכב. כאמור, טיפול בסכרת כרוך בהתמחות באנדוקרינולוגיה, הענף הרפואי העוסק בבעיות הורמונליות המתעוררות בגוף. לפני ההתמחות באנדוקרינלוגיה מסיים הרופא ללמוד שבע שנים בבית ספר לרפואה, כאשר השנה השביעית היא שנת סטאז' – עבודה בבית חולים תחת פיקוח.
לאחר סיום הלימודים עובר הרופא התמחות ברפואה פנימית, שאורכה כארבע שנים. התמחות באנדוקרינולוגיה היא תת-התמחות של רפואה פנימית. ניתן להתמחות באנדוקרינולוגיה גם לאחר התמחות ברפואת משפחה (כארבע שנים) או ברפואת נשים (כחמש שנים).
רופאים המטפלים בסכרת בילדים (בדרך כלל סוכר מסוג 1) הם רופאי ילדים שעברו תת התמחות באנדוקרינולוגיה. לעיתים, רופאים בכירים בבתי חולים ובמרפאות שונות עוברים תת התמחות נוספת, עם התמקצעות ספציפית עוד יותר במחלת הסכרת, לרוב בבתי חולים מובילים בעולם (בעיקר בארצות הברית ובמדינות אירופה).
במקרים רבים, הרופא המטפל בסכרת בחולה הוא רופא משפחה, או רופא בעל התמחות ברפואה פנימית העובד בקהילה. לחולים רבים בסכרת מספיק טיפול רפואי זה, שיכלול המלצה לדיאטה מתאימה, פעילות גופנית, וטיפול תרופתי במידת הצורך.
במקרים מורכבים, כאשר קיים קושי באיזון רמות הסוכר בגוף או כאשר מתעוררות שאלות בנוגע לאבחנה הבסיסית של המחלה, יש מקום להתערבותו של רופא מומחה באנדוקרינולוגיה. חולים הסובלים מ"סכרת נעורים" (סכרת מסוג 1) מטופלים לרוב על ידי אנדוקרינולוגים של ילדים, המעורים יותר בטיפול בילדים, על ההיבטים הרפואיים והפסיכולוגיים המורכבים הנלווים למחלתם.
רופאים מומחים נוספים המטפלים באספקטים שונים של מחלת הסכרת
מלבד האנדוקרינולוג, האחראי על האיזון המיטבי של המחלה והטפול בסכרת, החולה נבדק על ידי רופאים נוספים, הבודקים סיבוכים אפשריים שונים של מחלת הסכרת. מחלת הסכרת היא מחלה המשפיעה על כל איברי הגוף, ולכן מצריכה, לרוב, מענה רפואי מולטי-דיספלנרי עם שילוב של רופאים ואנשי צוות נוספים ממקצועות רפואיים רבים, ובניהם:
רופא עיניים – בדוק את קרקעית העין (הרשתית) כדי לזהות סיבוכים עיניים הנגרמים ממחלת הסכרת. במידת הצורך מטפל רופא העיניים בסיבוכים אלו, למשל באמצעות טיפול בלייזר.
נפרולוג (רופא כליות) – מחלת הסכרת עלולה לגרום לסיבוכים שונים המשפיעים על הכליות, עד כדי התדרדרות לכדי אי ספיקת כליות כרונית. בנוסף, איזון לחץ דם חשוב במיוחד בקרב חולים סכרתיים. מעקב אצל נפרולוג הוא חלק חשוב מהטיפול המקיף בחולי סכרת.
רופא נשים (גינקולוג) – הרון בקרב חולי סכרת נושא בחובו סיכונים מוגברים לאם ולילוד. הסיכון למומים מולדים, עובר במשקל גדול, ולידה מוקדמת עולים בהריון בחולות סכרת, והאיזון של חולות או חשוב במיוחד. בדרך כלל עוקב אחר ההריון רופא נשים המתמחה בהריונות בסיכון בכלל ובסכרת טרום הריונית בפרט.
דיאטנית – חלק חושב מאיזון הסכרת נעוץ בתפריט נכון ומתאים לחולה, המאפשר להגיע לרמות סוכר מיטביות, ולהקטין את המינון של הטיפול התרופתי ככל האפשר. ייעוץ דיאטני מסודר ובניית תפריט אישי הם חלק חשוב מהטיפול המולטי-דיספלנרי בחולי סכרת.