אנו חיים בתקופה בה רזון הוא אידיאל היופי ולכן רבים מוכנים לעשות כמעט הכל בכדי להוריד במשקל ולהישאר רזים. ידוע כי הסוכר חשוב לגוף- הוא משפיע על רמות הסרוטונין במוח, מעניק לגוף אנרגיה זמינה, מעלה את האנרגיה ואת תחושת החיות ומסיבה זו הוא מהווה לעיתים קרובות פיצוי על רגעים קשים ומצבי רוח ירודים.
אך כל מי שעוסק בתזונה מסכימים יחדיו כי עדיף לצרוך אותו במידה הנכונה ובעיקר מפירות ומפחמימות מורכבות- על בסיס זה עומדת דיאטת הסוכר.
מחלת הסכרת
מחלת הסכרת מסוג 2 הופכת נפוצה יותר ויותר במיוחד בעולם המערבי. אוכל מהיר וחוסר פעילות גופנית המתארים את חייהם של רבים מעלים את הסיכון לחלות במחלת הסכרת במידה גבוהה גם ללא קירבה תורשתית.
מחקרים מראים כי קיים קשר בין השמנת יתר לבין מחלת הסכרת מסוג 2 אך גם מי שאינו שמן באופן קיצוני נמצא בסיכון אם הוא אינו מקיים אורח חיים בריא. על מנת להפחית את הסיכויים לחלות במחלת הסכרת חייב האדם לאמץ לעצמו שיגרת יום בריאה הכוללת תפריט תזונה בריא על מנת להוריד במשקל ופעילות גופנית לפחות 3 פעמים בשבוע.
כמו כן יש להפחית בשומן, כולסטרול ובמלח. לסכרתיים מומלץ לאמץ את תפריט דיאטת הסוכר.
הערך הגליקמי של הסוכר
קיימים מספר מקורות לסוכרים- סוכר קנים, דמררה, סוכר חום, סוכר לבן, סלק סוכר, פירות ודבש. סוכרים אלה נקראים גם סוכרוז, לקטוזה, פרוקטוזה ועוד.
השוני בין סוגי הסוכר נעוץ בעיקר בערכם הגליקמי. מוצרים בעלי ערך גליקמי גבוה חודרים למערכת הדם ברמות גבוהות ואילו מוצרים בעלי ערך גליקמי נמוך חודרים בצורה מעטה. הגלוקוז ממנו עשוי הסוכר נחשב לבעל הערך הגליקמי הגבוה ביותר, אין בו שום ערכים תזונתיים נוספים, הוא עלול לגרום לחוסר איזון ברמות הסוכר בדם ולייצור מוגבר של אינסולין– דבר היכול לסכן אנשים הסובלים מסכרת.
לסוכר פירות לעומת זאת יש את הערך הגליקמי הנמוך ביותר והוא מעניק לגוף גם ויטמינים שונים. הוא חודר לדם באיטיות ולא "מקפיץ" את רמות הסוכר שבו. למרות זאת, לחולי סכרת מומלץ לא לעבור את כמות הפירות המותרת ביום (2-3 פירות).
כיצד מפחיתים בסוכר?
- סיבים תזונתיים- מומלץ לצרוך מגוון מזונות המכילים סיבים תזונתיים כמו ירקות עם קליפתם, פירות ודגנים.
- פחמימות- הפחמימות משפיעות באופן הרב ביותר על רמות הסוכר בדם. פחמימות כוללות סוכר לבן, סוכר חום, דבש, עוגות ומתוקים. פחמימות מורכבות כוללות לחם, אורז, פסטה, קטניות ותפוחי אדמה. כמות הפחמימות משפיעה על רמת הסוכר בדם לכן אפשר לאכול מכל סוגי הפחמימות אך במידה המותרת לארוחה כאשר לחולי סכרת מומלץ לצרוך בעיקר פחמימות מורכבות.
- סוכר לבן – באופן כללי מומלץ להפחית בשימוש בסוכר לבן.
- משקאות מתוקים- להפחית בשתיית אלכוהול, משקאות מתוקים, מיצי פירות ומשקאות בעלי תחליפי סוכר.
אז מהי דיאטת סוכר?
דיאטת סוכר מבוססת על העקרונות המופיעים מעלה. היא מפחיתה את השימוש בסוכר לבן על כל מוצריו ומעודדת צריכה גבוהה יותר של סיבים תזונתיים, פירות, ירקות וקטניות.
למען הסובלים מסכרת או למען כל מי שמעוניין להפחית את כמות צריכת הסוכר ישנם מוצרים שונים המחליפים אותו. מוצרים אלו הם ללא ערך קלורי ובעלי ערך גליקמי נמוך.
תחליפי סוכר אלו יכולים להיות: סילאן, דבש, ממרח חרובים וממתיק מעלי הסטיביה. מוצר נוסף המופק מפרי סיני נקרא מומורדיקה והוא מאוד מתוק וללא ערך קלורי או גליקמי.
לסיכום, דיאטת סוכר עוזרת למכורים למתוק, לסכרתיים ולאלו הסובלים מעודף משקל להימנע מצריכת סוכרים מיותרים ולהקפיד על תפריט בריא יותר.
אולי יעניין אותך גם: