סכרת מסוג 1 נמצאת בקשר עם מחלות אוטואימוניות נוספות, וביניהן מחלת צליאק. ככל הנראה, קיים בסיס גנטי מסויים הגורם להיווצרות נוגדנים הגורמים לפגיעה באיברי המטרה השונים ולמחלות הסכרת והצליאק – נוגדנים נגד תאי בטא בלבלב גורמים לסכרת נעורים ואילו נוגדנים אחרים גורמים למחלת הצליאק.
שכיחות מחלת צליאק בחולי סכרת נעורים גבוהה מאוד, ונעה בין 4% ל-11%, לעומת 0.5% באוכלוסייה הבריאה. אי לכך, כל חולה שמאובחן בסכרת נעורים חייב לעבור גם בדיקות סקר למחלת צליאק, ולטפל בה בהתאם.
המנגנון לשילוב בין שתי המחלות
הקשר בין מחלת צליאק לסכרת נעורים מערב רקע גנטי דומה: גנוטיפ מסוג HLA-DR3-DQ2 שכיח בחולי סכרת נעורים, בעוד אותו הגנוטיפ שכיח גם בקרב חולי מחלת צליאק.
יש לציין שבשל הרקע הגנטי החזק, בדרך כלל חולי סכרת נעורים סובלים מהסתמנות קלינית קשה של מחלת הצליאק, אך קיימים גם מקרים אסימפטומטיים ולכן חשוב לבצע את בדיקות הרקע המתאימות על מנת להגיע לאבחנה.
בדיקות הסקר למחלת צליאק
בדרך כלל, חולי צליאק מגיעים לראשונה לרופא המשפחה עם תלונות על שלשולים. במקרים אחרים, החולים מאובחנים בגיל צעיר יותר, לאחר שלא התפתחו באופן תקין והם נמצאים באחוזון נמוך מבחינת הגובה והמשקל. במקרים אלה, פונים לבירור מקיף למחלת צליאק הכולל:
- בדיקות דם לנוגדנים – בדם של חולי צליאק ניתן למצוא רמה גבוהה של שני נוגדנים: anti-endomisium ו- anti tissue transglutaminase. אלה הם בעצם הנוגדנים התורמים להתפתחות מחלת הצליאק, והימצאותם בדם מעידה על חשד גדול למחלה.
- בדיקת אנדוסקופיה – הבדיקה האבחנתית יותר למחלת הצליאק היא בדיקת אנדוסקופיה, במהלכה מוכנס אל הפה סיב אופטי שבקצהו מצלמה, ונלקחת דגימה מהמעי הדק. במקרה של מחלת צליאק, יופיעו שינויים פתולוגיים אופייניים ברירית המעי, אשר יאפשרו את אבחנת המחלה.
- ניסיון לתזונה נטולת גלוטן – קיימים רופאים הממליצים על דיאטה נטולת גלוטן למשך תקופה מסויימת, על מנת לראות האם המצב הכללי משתפר. בדיקה זו טובה רק לחולים סימפטומטיים, ואינה נחשבת אבחנתית ולכן לא מבצעים אותה בדרך כלל.
השפעת השילוב של מחלת צליאק עם סכרת נעורים על החולים
חולי צליאק נדרשים לעבור לתזונה נטולת גלוטן, ולכך יש השפעה גדולה על מחלת הסכרת. חולי הסכרת חייבים לשמור על תזונה מאוזנת, על מנת להבטיח רמת סוכר יציבה ולמנוע סיבוכים שונים בטווח הארוך והקצר.
המדד העוזר לחולי הסכרת לשמור על רמת סוכר מאוזנת נקרא אינדקס גליקמי (מציין את קצב שחרור הסוכר מהמזון ואת השינויים ברמת הסוכר בדם כתוצאה מאכילת המזון המדובר), וחולי סכרת נדרשים לאכול סוגי מזון עם ערכי אינדקס גליקמי נמוכים. אכילת מזון מסוג זה, תשמור על רמה נמוכה של סוכר בדם, ותמנע מצבים של היפרגליקמיה או צורך בשימוש בכמות גדולה של אינסולין.
מצד שני, חולי צליאק נדרשים לאכול מזון נטול גלוטן, ועליהם לאכול תחליפים למאכלים הפופולאריים ביותר כמו לחם ופסטה. בהשוואה למזון הרגיל, מאכלים נטולי גלוטן הם בעלי אינדקס גליקמי גבוה יותר, ולכן מקשים על חולי הסכרת.
מלבד זאת, סוגי מזון נטולי גלוטן כוללים בעיקר קמח תירס ואורז, ופעמים רבות הכמות המדוייקת של הסיבים, הפחמימות והאינדקס הגליקמי אינם ידועים. כמו כן, במקרים רבים סוגי המזון נטולי הגלוטן הם בעלי כמות חלבונים ונוטריינטים נמוכה, ולכן פחות מזינים מסוגי מזון אחרים.
אי לכך, חולים בשילוב של סכרת נעורים וצליאק חייבים לסגל לעצמם משטר תזונתי קפדני, הכולל מזון ללא גלוטן אך עם אינדקס גליקמי נמוך, ולהקפיד על תוספי חלבון, ויטמינים ונוטריינטים אחרים במידת הצורך, על מנת לאפשר לגופם לגדול ולהתפתח בצורה תקינה.