מדוע יש צורך במרפאת סכרת? הצורך עלה מתוך ההכרה שמחלת הסכרת היא מחלה קשה, המערבת איברים רבים ואספקטים שונים בחייו של החולה. כדי לטפל בחולים טיפול הולם וכוללני יש צורך בשיתוף פעולה של גורמים רפואיים רבים.
שיתוף פעולה כזה יכול להפרות את המקצועות השונים, ליצור שיתוף פעולה ודו שיח, ולחסוך "טרטורים", אובדן זמן יקר, ועוגמת נפש לחולים. מרפאות הסכרת מרכזות בתוכן בעלי מקצוע רבים ומגוונים, מלבד הרופא המטפל בסכרת: דיאטנית, נפרולוג, רופא עיניים, טיפול בפגיעה מינית, מרפאה לכף רגל סכרתית, פסיכולוג, ועוד.
אנדוקרינולוג
האנדוקרינולוג, רופא הסכרת, הוא הרופא המרכזי במרפאת הסכרת. האנדוקרינולוג אחראי על איזון רמת הסוכר בדם, קביעת משטר טיפולי מתאים, שינויים והתאמות של הטיפול התרופתי, ומתן טיפול באינסולין על פי צורך.
בדרך כלל האנדוקרינולוג הוא הרופא האחראי במרפאת הסכרת, המתאם בין הגורמים הרפואיים והפרא-רפואיים האחרים במרפאה.
דיאטנית
הקפדה על תזונה מתאימה ותפריט נכון עם הפחתה במשקל חשובים מאוד באיזון וטיפול של מחלת הסכרת. ייעוץ עם דיאטנית מהווה חלק חשוב בטיפול בחולה הסכרתי, ונעשה גם הוא, לעיתים קרובות, במסגרת מרפאת הסכרת.
נפרולוג
מחלת הסכרת יכולה לפגוע בכלי הדם הקטנים שבכליות, ולהוביל לנזק כלייתי קשה. מעקב אחר המצב הכלייתי, בדרך כלל באמצעות בדיקת שתן לחלבון, מאפשרת זיהוי מוקדם של החולים שנפגעו ועלולים להיפגע במערכת השתן.
הנפרולוג יכול להעריך את רמת הפגיעה, להציע טיפול תרופתי מתאים, ולעזור גם באיזון לחץ הדם, החיוני בקרב חולי סכרת.
רופא עיניים
מחלת הסכרת פוגעת בכלי דם קטנים בכל רחבי הגוף, ובכלל זה בכלי הדם הקטנים שברשתית. נזקים בכלי הדם מביאים להפרעות בזרימת כלי הדם בעין, הופעת כלי דם בלתי תקינים ונזק לרשתית, שעלול לפגוע פגיעה קשה בראייה.
במרפאת סכרת נמצא לעיתים קרובות רופא עיניים המתמחה בנזקי הסכרת בעין, ויכול להציע טיפול מתאים לרשתית, כדוגמת טיפול בלייזר למניעת דמומים מכלי דם קטנים בעין.
טיפול בהפרעות מיניות
ההפרעה העצבית המופיעה בסכרת פוגעת גם במערכת העצבים האוטונומית. פגיעה במערכת עצבים זו קשורה גם להפרעות בתפקוד המיני, בייחוד בקרב גברים. אפשרויות טיפוליות שונות יכולות לסייע לחולים לשפר את התפקוד המיני ואת איכות החיים.
פסיכולוג
מחלת הסכרת היא מחלה כרונית ממושכת וקשה , עם סיבוכים רפואיים רבים וטיפול תרופתי מייגע. סיוע וליווי פסיכולוגי יכולים לסייע רבות לחולים בהיבט הנפשי, וגם באופן עקיף, בשמירה על משטר טיפולי ותזונתי מתאים.
במרפאות סכרת נמצאים לעיתים פסיכולוגים ועובדים סוציאליים שיכולים לסייע ולתמוך בחולים, ולעזור להם למצות את הזכויות המגיעות להם על פי חוק.
רגל סכרתית
אחד מהסיבוכים הקשים והנפוצים של מחלת הסכרת היא הופעתה של "רגל סכרתית". הפגיעה של מחלת הסכרת בכלי הדם הקטנים ובאספקת הדם לעצבים בכפות הרגליים עלולה לגרום לפגיעה משמעותית בכף הרגל.
נזקים הנובעים מחוסר אספקת דם תקינה ופציעות חוזרות שאינן מתרפאות מביאות להופעת פצעים נמקיים שמביאים לעיתים לכריתה של כף הרגל. כדי לטפל באופן נכון בכף הרגל ולמנוע את הכריתה יש צורך בשיתוף פעולה של גורמים רפואיים רבים. אחד מתפקידיה של מרפאת הסכרת היא ליצור שיתוף פעולה בו יטופל החולה על ידי מיטב הרופאים כדי לטפל ולמנוע את התפתחות של "הרגל הסכרתית".
במרפאת כף הרגל הסכרתית יושבים לרוב אורתופד, עם מעורבות של פלסטיקאי, כירורג כלי דם, ואחות המדריכה את החולים לשימוש במדרסים ושמירה נכונה על בריאות כף הרגל.
אולי יעניין אותך גם: