מחלת הסוכרת ידועה בתור אחת המגפות המשמעותיות של המאה ה-21, מחלה כרונית שהשכיחות שלה באוכלוסייה רק עולה ושלא ניתן למצוא לה מרפא באופן מוחלט. כיום נערך מחקר מאומץ בכל רחבי העולם במטרה לקרב את האדם לניצחון מול הסוכרת, עד כמה שאפשר, כשכל פיתוח או מחקר עשויים לשנות את התמונה.
אבל האם תאי הכבד, שהמטרות הידועות שלהם כמובן שונות לחלוטין, יכולים לתרום לריפוי הסוכרת? מחקר שנערך במרכז הרפואי רמב"ם ניסה למצוא את התשובה לשאלה הזו, והתוצאות מעניינות.
מה היא מטרת המחקר?
המחקר המדובר מנסה לראות האם אפשר לבצע "חישוב מסלול מחדש" בתאי הכבד של המטופלים, ובכך לגרום להם לייצר אינסולין החיוני להתמודדות עם מחלת הסוכרת. כידוע, חולי סוכרת חווים פגיעה בתפקוד הלבלב שלהם, המביאה לכך שייצור האינסולין על ידי תאי הבטא נפגע. כמויות קטנות מדי של אינסולין משבשות את כניסת הסוכר לתאים השונים בגוף, ובכך מנציחות את הבעיה.
מטרת המחקר היא לבדוק האם ישנה אפשרות לתכנת מחדש את תאי הכבד של חולי הסוכרת, שינוי גנטי שיביא לכך שהם יהיו משולים לתאי לבלב ויבצעו את התפקיד המצופה מבחינת האינסולין.
כיצד המחקר יערך?
חשוב לציין שככל הידוע לנו, המחקר טרם הושלם. בפועל יש כמה שלבים המרכיבים אותו. תחילת התהליך כרוך בגיוס משתתפים, כשלאחר מכן יתבצע המחקר בפועל ויכלול כמה שלבים. בתחילת הדרך ייקחו החוקרים את תאי הכבד מחולי סוכרת נעורים או לחלופין כאלה שעברו כריתת לבלב. לאחר שהחוקרים יהפכו את תאי הכבד לתאי לבלב מסוג בטא, בתנאי מעבדה ובאמצעות טכנולוגיה מתקדמת, הם ינסו לבחון באיזה אופן הם מגיבים לסוכר ברמות גבוהות ומהי דרגת היעילות של ייצור האינסולין והפרשתו מהגוף במקרה שלהם.
עוד יבדקו החוקרים כיצד המערכת החיסונית של הדם, בקרב החולים, מגיבה לתאי הבטא החדשים: ברור שאם יתברר שהגוף דוחה את התאים, יש צורך בביצוע התאמות מסוימות. אם השלב הזה יוכתר בהצלחה, יהיה צורך באישור של גורמי הבריאות בישראל לבצע החזרה של התאים ה"חדשים" לכבדי החולים, מה שיאפשר בחינה של המודל התיאורטי העומד בבסיס המחקר בפועל.
החלק הכירורגי של הניתוח יכלול בתוכו לקיחת ביופסיה מכבדם של המטופלים. את הדגימה יעבירו התרבות, בתנאי מעבדה מוקפדים במסגרתם ישמרו החוקרים חלק מהתאים למטרות בחינת אפשרות לשימוש בעתיד. השינוי הגנטי ייעשה כאמור באמצעות טכנולוגיה מתקדמת, כשלאחר מכן תיעשה בחינה של התאים במעבדה.
עד כמה המחקר עשוי להיות משמעותי?
המחקר כאמור נמצא עדיין בשלבים מוקדמים שלו, כשהצפי הוא שגם לאחר מכן יהיה צורך בהליך פיתוח הנמשך כמה שנים לפחות ובשורה ארוכה של בדיקות ואישורים. לכן כמובן אי אפשר עדיין לטעון שיש כאן בשורה משמעותית, ושהטכנולוגיה העומדת בבסיס המחקר אכן תעשה את תפקידה.
אם המחקר יתברר כמוצלח, עם זאת, ברור שיש כאן בשורה משמעותית מנקודת המבט של חולי סוכרת. ריפוי מחלת הסוכרת, באמצעות תאי הכבד ה"מחודשים", עשוי להעלים חלק גדול מן התסמינים המזוהים עם מחלת הסוכרת או אפילו להעלים אותה לחלוטין. בדרך זו יהיה אפשר לצמצם את ההתבססות המוחלטת של חולים רבים על אינסולין, עד לרמה של תלות, ולהביא לייצור אינסולין בלי קשר למצבו של הלבלב. עוד חזון למועד, אבל התקווה הזו יכולה להיות בדיוק מה שחולי הסוכרת הרבים בישראל ובעולם זקוקים לו.
לקריאה נוספת:
Diabetes – World Health Organization