מחלת הסכרת שכיחה מאוד בעולם המערבי. כ- 1.5% מאוכלוסיית העולם סובלת מתסמיני סכרת. כבר שנים רבות ידוע כי סכרת ודיאטה הינם שני דברים ההולכים ידי ביד ומשפיעים האחד על השני.
שמירה על תפריט תזונה נכון יכול לאזן את רמת הסוכר בדם, להפחית את הצורך ביצור האינסולין ולשמור על בריאותיהם של החולים.
סכרת, דיאטה ובריאות
הסכרת נוצרת בעקבות פגם מטבולי הגורם ללבלב להפסיק לייצר אינסולין או לייצר אינסולין לא תקין שהגוף אינו יכול להשתמש בו. בעקבות זאת, קיימת הצטברות של סוכר בדם והוא אינו מגיע לשאר התאים בגוף.
מצב זה יכול לגרום להתייבשות ואפילו למוות. כאשר מדברים על דיאטה לחולי סכרת מדברים על הגברת המודעות למזון אותו חולי הסכרת מכניסים אל גופם כאשר כל מאכל משפיע על רמות הסוכר וייצור האינסולין. שמירה על תפריט תזונתי יכול להביא לשיפור המצב הבריאותי ומונע את סיבוכי המחלה.
עקרונות הדיאטה לחולי סכרת
- גיוון- תפריט המזון חייב להיות מורכב מכל קבוצות המזון: לחם מלא ודגנים מלאים, פירות, ירקות, מוצרי חלב, בשר, עופות, קטניות, דגים ועוד.
- פירות וירקות- מומלץ לחולי סכרת לא לצרוך יותר מ-3 מנות פרי ליום. ירקות ניתן לאכול באופן חופשי.
- פחמימות- לחולי סכרת מומלץ לאכול פחמימות מורכבות ובעלות מדד גליקמי נמוך כמו לחם מחיטה מלאה נטול סוכר או לחם מסובין, קטניות, פסטה מלאה, אורז מלא, שיבולת שועל וכדומה.
- לפני השינה- בזמן השינה הגוף לא מקבל מזון או מינרלים ולכן מומלץ לפני השינה לאכול משהו קטן כמו יוגורט או פרי.
- חלבונים עם ירקות- ארוחה המכילה חלבונים מומלץ לאכול בתוספת ירקות בלבד וללא פחמימות.
- שמירה על המשקל- שומן עודף מגביר את הסיכון ללחץ דם גבוה, מחלות לב ועוד.
- פעילות גופנית- שמירה על פעילות גופנית קבועה עוזרת לשמור על המשקל ולאזן את רמות הסוכר.
- שתייה- יש להרבות בשתיית מים ולהימנע ממשקאות מתוקים, מיצי פירות או מיצים הממותקים מלאכותית.
- מתוקים- יש להימנע מצריכת מתוקים כמו שוקולד, גלידה, קצפות וסוכר לבן. במקום זאת ניתן להמתיק עם דבש או סוכר מצמח הסטיבייה.
- ביצה- לא לאכול יותר מביצה אחת ביום ולא יותר מארבע פעמים בשבוע.
- מנות קטנות- מומלץ לאכול במנות קטנות לאוך כל היום. להקפיד על ארוחות ביניים ולא לאכול ארוחות גדולות. להימנע מחטיפים בין הארוחות ולהעדיף פירות וירקות או יוגורט על פניהם.
- סימון תזונתי- כדי לקבל שליטה על המזון אותו צורכים מומלץ להיעזר בתוויות הסימון התזונתי המציינות את הרכב המזון בכל מוצר אותו קונים. בחירה של מוצרי חלב רזים או דלי שומן, חלקי בשר פחות שמנים, הפחתת השימוש בבשר אדום וכדומה יכולים להפחית משמעותית את כמות השומן הנצרכת ביום.
- שינוי הדרגתי- לא ניתן לשנות הרגלים בין לילה. שינוי הנבנה בהדרגתיות יכול להביא להצלחה אמיתית וארוכת טווח.
מזונות מזיקים
קיימים מספר מזונות מהם מומלץ להימנע לחלוטין. מזונות אלה מזרזים את תהליך הסכרת ואף גורמים לו:
- סוכר מכל הסוגים- סוכר לבן, טבעי, חום, פירות ועוד.
- משקאות אלכוהוליים.
- מזון עשיר בשומן רווי כמו בשר שמן, נקניקים, רטבים שמנים, שמנת וכדומה.
- חטיפים בעלי שומן ונתרן גבוהים.
- עמילנים בעלי ערך גליקמי גבוה כמו תפוחי אדמה, תירס, אורז לבן וכדומה.
לסיכום נאמר כי קיימת חשיבות גבוהה לסוג המזון אותם צורכים חולי הסכרת ולכן חשוב כי יקפידו על דיאטה בריאה ונכונה.