המונח "התקף לב" הוא מונח ששמעו כולם קרוב לוודאי ונכנס לעיתים כחלק מהשפה שלנו ללא קשר להקשר הרפואי בביטויים כמו "כמעט עשית לי התקף לב". התקף לב, במובנו הרפואי, הוא למעשה שם עממי למה שמכונה MI- Miocardial Infarction או בעברית "אוטם לבבי".
הלב הוא לדעתם של רבים האיבר החשוב ביותר בגוף. הוא בנוי רקמת שריר מיוחדת שפועמת בקצב קבוע מהרגע בו אנו נולדים ועד היום בו אנו עוזבים את העולם הזה.
הלב מתפקד כמשאבה ותפקידו הוא להזרים דם מחומצן אל רקמות הגוף ולקלוט לתוכו דם עני בחמצן ולשלוח אותו אל הריאות בכדי להתחמצן שם.
הלב עובד 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע ו-365 ימים בשנה. עבודה קשה כל כך מסביב לשעון היא זו שמשאירה אותנו בחיים כי הלב, כידוע, לא יכול לקחת לעצמו אפילו 2 דקות הפסקה.
ממחקרים עולה כי הסיכוי של אנשים החולים בסכרת לעבור התקף לב, גבוה פי 2-5 מאשר בקרב כלל האוכלוסייה שאינה חולה בסכרת. במאמר הבא נעמוד על המנגנונים הגורמים להתרחשות אוטם לבבי ועל הקשר שלהם לסכרת.
טרשת עורקים
כאשר אנו נולדים, כלי הדם שלנו נראים חלקים ויפים מבפנים, אולם מרגע זה מתחיל תהליך שממשיך עד היום בו אנו מתים וזהו תהליך יצירת הרובד הטרשתי.
לאט לאט דפנות כלי הדם שלנו נעשים פחות ופחות חלקים. הסיבה לכך תלויה במספר גורמים: ראשית התנועה המתמדת של הדם ה"נוסע" בתוך כלי הדם והעורקים יוצרת בהם שקעים ובליטות הנובעים מחיכוך.
כאשר כלי דם איננו חלק זה מאיץ תהליך של יצירת רובד טרשתי. הרובד הטרשתי מורכב מחלקיקי כולסטרול ושומנים אחרים ששוקעים בדפנות הלא חלקות של כלי הדם ומצרים את הפתח שלהם. זהו למעשה תהליך יצירת טרשת עורקים.
חולי סכרת סובלים מתהליך מואץ של יצירת טרשת עורקים מכיוון ששיעור הכולסטרול בדמם הא לרוב גבוה.
מהו "התקף לב"?
הלב, מעצם היותו שריר שעובד ללא הפסקה, צריך גם הוא לקבל אספקה שוטפת של חמצן וחומרי תזונה. הוא מקבל את האספקה הזו מדם שמגיע אליו דרך עורקים בשם "עורקים כליליים" או "עורקים קורונריים" בלועזית.
כאשר העורקים הקורונריים חסומים באופן חלקי אנחנו רואים תופעה הקרויה "תעוקת חזה". מדובר בכאבים באזור הלב ובית החזה הנובעים מאספקת דם שאינה מספקת לשריר הלב.
כאשר הפלאק הטרשתי שנמצא בעורקים הקורונריים נקרע, מגיעות למקום טסיות דם שיוצרות חסימה מלאה של העורק. החסימה המלאה מביאה להפסקה מוחלטת של אספקת הדם לחלקים משריר הלב אותם מספקים העורקים שנחסמו. זהו למעשה מנגנון ההתרחשות של התקף לב.
ביטויים של התקף לב
הביטוי הנפוץ ביותר הוא כאב עז באזור בית החזה. הכאב נובע כתוצאה ממוות של תאי שריר לב. ביטויים נוספים הם כאבים שמקרינים לזרועות, לשכמות, תיתכן הזעה, בחילה ואף הקאות. לעיתים הכאב יכול להקרין גם ללסת ולבלבל עם כאב הנובע מכאבי שיניים.
מרבית האנשים שחוו התקף לב מתארים את התחושה כתחושה לוחצת "כאילו פיל יושב לי על החזה".
טיפול ומניעה
הדרך הטובה ביותר להימנע מהתקף לב היא לשמור על איזון של רמת הסוכר והשומנים בדם. יש לבצע בדיקות דם שגרתיות ולזהות חריגה במדדים.
במידה וקיימת חריגה יש לטפל בה באמצעות שילוב של תזונה נכונה, פעילות ספורטיבית וטיפול תרופתי במידת הצורך.
באם זיהיתם סימנים הגורמים לכן לחשוד שאתם או מישהו קרוב לכם עובר התקף לב, יש להזמין אמבולנס באופן מיידי. חשוב להגיע כמה שיותר מהר לבית החולים בכדי לבצע צנתור בו פותחים את העורק החסום ומחדשים את זרימת הדם אל שריר הלב בכדי למנוע נזקים עתידיים.