תפריט לחולי סכרת

טיפול ואבחון סוכרת זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון סוכרת!

מחלת הסכרת והטיפול בה קשורים קשר הדוק לתפריט התזונתי אותו צורכים החולים. הן ילדים והן מבוגרים חייבים להקפיד על תפריט תזונה נכון וקבוע על מנת לחיות בשלום עם המחלה, ללא סיבוכים או תופעות לוואי.

איכות החיים של חולה הסכרת תלויה באופן מוחלט בתזונה שלו. הקפדה על תפריט תזונה נכון מונעת סיבוכים של המחלה ועוזרת לשמור על רמת הסוכר בדם.

החולים נאלצים לשמור על תפריט התזונה באופן יומיומי ולהפכו לחלק בלתי נפרד משגרת יומם. תזונה נכונה ביחד עם שמירה על אורח חיים תקין יכולים להעלות משמעותית את איכות חייהם של החולים.

סוגי סכרת

נהוג לחלק את מחלת הסכרת לשלושה סוגים:

  • סכרת נעורים מסוג 1- המופיעה בעיקר לפני גיל 30. במקרים אלו הגוף אינו מייצר אינסולין ורמת הסוכר בדם גובהה לכן הם חייבים במתן אינסולין בזריקות.
  • סכרת מסוג 2- מופיע בקרב מבוגרים מעל גיל 30 וקשורה להשמנה עודפת. במקרים אלו קיים ייצור של אינסולין אך התאים אינם מסוגלים לספוג אותו ולכן רמות הסוכר בדם מצטברות ועולות.
  • סכרת הריון- נפוצה מאוד במיוחד בחצי השני של ההריון וברוב המקרים עוברת מעצמה לאחר הלידה.

המלצת תפריט לחולי סכרת

מומלץ לכל חולה סכרת, בכל גיל, לפנות לתזונאי/ת קליני/ת על מנת לבנות תפריט נכון, מגוון והמתאים באופן אישי לסגנון חייו. באופן כללי תפריט תזונתי בריא כולל צריכה מרובה של ירקות, עלים ירוקים, קטניות כגון עדשים וחומוס, דגנים מלאים, גרעינים וזרעים והימנעות משומנים ומוצרי חלב בעלי אחוז שומן גבוה.

כאשר בונים תפריט תזונתי לחולה סכרת חשוב להקפיד על תפריט בעל ערך גליקמי נמוך בכדי לשמור על רמת סוכר מאוזנת. אין לחשוב כי התפריט מבטל את הצורך בטיפול התרופתי אך רבים מחולי סכרת מסוג 2 אשר עברו לתפריט תזונה בריא שיפרו באופן משמעותי את מצבם הבריאותי והפסיקו ליטול תרופות.

דוגמא לתפריט המתאים לחולי סכרת

בכל ארוחה יש לבחור מנה אחת ולא את כולן כמובן:

בוקר

  • יוגורט עשוי חלב עיזים, עדיפות לאורגני ודל שומן.
  • שתיי פרוסות לחם עשויות קמח מלא נטול סוכר או מקמח כוסמין ביחד עם גבינה דלת שומן\ טפנד עדשים.
  • דייסת שיבולת שועל או:
  • דייסה מקמח קינואה
  • תערובת דוחן בהמתקת סטיביה /תרכיז תפוח.
  • שיבולת שועל, גרעיני דלעת וחתיכת פרי.

ביניים – בוקר לצהריים

  • סלט מלפפונים, מעורבב עם בצל ונבטים. תיבול מומלץ: שמן שומשום ולימון.
  • אשכולית ממותקת בסטיביה או באגוזים.
  • שתיי פרוסות לחם עשויות קמח מלא נטול סוכר או מקמח כוסמין ביחד עם גבינה דלת שומן, אפשר גם טפנד עדשים.

צהריים

  • מרק ירקות, מג'דרה מאורז מלא ועדשים תהובות וסלט ירקות עשיר.
  • ממרח חומוס ביתי – עדיף שיהיה דל שומן בשילוב לחם  עשוי קמח מלא לצד סלט ירקות.
  • לביבות עשויות דלורית.
  • סלט חסה עשיר בליווי תבשיל קינואה.

ביניים – צהריים לערב

  • ירקות חתוכים כגון גמבה, פלפל וגזר לצד גבינה (עדיפות לדלת שומן)
  • רצועות בטטה אפויות.
  • שקדים/ אגוזים ברזילאים.

ערב

  • מאפה המכיל ירקות דל שומן וסלט קטן.
  • ירקות צלויים בתנור מונחים על אורז (עדיפות ברורה לאורז מלא).
  • פסטה עשויה קמח מלא ברוטב עגבניות שאינו מכיל סוכר או רוטב מעגבניות חלוטות עצמאית.

ארוחת לילה

  • 2 פרוסות מקמח מלא נטול סוכר ועליו גבינה, רצויה – דלת שומן.
  • טפנד עדשים וגזר.

ההצעות לתפריטים המובאות להלן מתאימות הן לחולים בסכרת מסוג 1 והן לחולים בסכרת מסוג 2. ככלל, יש להקפיד על צריכת ירקות רבים במהלך היום, לשתות הרבה מים, להימנע מממתיקים מלאכותיים, ממזון מטוגן, שמנים רוויים וקמח לבן וכן להעדיף חלב עיזים על חלב פרה.

לסיכום, מומלץ לחולי סכרת לשמור על תפריט תזונה נכון ובריא.

אולי יעניין אותך גם:

סוכר חלב: מהו לקטוז? ועד כמה הוא מסוכן לחולי סכרת?

שירותי טלרפואה
המרכז לטיפול ואבחון סוכרת

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון סוכרת, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון סוכרת. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
הזעת יתר
הזעת יתר בבית השחי: האם סוכרת היא אחת הסיבות?

הזעת יתר בבית השחי, הידועה גם בשם הזעת יתר בבית השחי, יכולה להיות מצב מעיק עבור אנשים רבים. בעוד שסוכרת קשורה לעיתים קרובות להזעת יתר, הקשר הספציפי בין סוכרת להזעה בבית השחי לא תמיד ברור. עם זאת, מחקרים מצביעים על כך שייתכן שיש מתאם בין השניים.

לקריאת המאמר »
מהו האינסולין הבזאלי?
מהו האינסולין הבזאלי?

בשנים האחרונות ישנן התפתחויות רבות בטיפול בסוכרת, דבר אשר משמח אנשים רבים אשר סובלים מהמחלה. גם בתחום של האינסולין הבאזלי ישנן התחדשויות אשר יכולות להשפיע

לקריאת המאמר »