סכרת היא אחת המחלות הנפוצות ביות בעולם המודרני בו אנו חיים ולצערנו השכיחות של המחלה הזו רק עולה. בשונה מסכרת רגילה מסוג 1 או סוג 2, סכרת הריון היא מחלה המוגבלת רק לתקופת ההיריון ולרוב חולפת בסמוך ללידה.
יחד עם זאת, אין להקל ראש במחלה זו שכן היא יכולה לסכן את בריאות האם והתינוק גם יחד.
סכרת היא מחלה המאובחנת על ידי מדידה של רמת סוכר גבוהה בדם. באופן תקין, הורמון בשם אינסולין עוזר להכניס את הזוכר שאנו צורכים מהתזונה שלנו אל תוך תאי הגוף. כדי שהסוכר יכנס לתאים, הם צריכים להגיב בצורה מסוימת לאינסולין.
כאשר יש סכרת, ערכי הסוכר בדם הם גבוהים אך הסוכר לא מצליח להיכנס לתאים. הסיבה לכך יכולה להיות בגלל חוסר ייצור של אינסולין, כפי שמתרחש בסכרת מסוג 1, או בגלל שקיימת עמידות לאינסולין כמו מה שקורה בסכרת מסוג 2 וסכרת הריונית.
מהי סכרת הריונית?
כאמור, סכרת הריונית היא מצב בו הגוף מפתח עמידות להורמון אינסולין. כתוצאה מכך רמות הסוכר בדמה של האם עולות. מצב זה מתרחש בקרב 5% מכלל הנשים ההרות ולרוב עובר בתום ההיריון.
המחלה מתפתחת לרוב בשליש השני להריון וברוב המקרים, חולפת לאחר הלידה. במקרים נדירים היא נשארת ומלווה את האישה למשך חודשים עד שנים לאחר הלידה.
הסוכר שעולה בדמה של האם מוצא את דרכו במהרה ברחם ומשם הוא מגיע לעובר. נוצר מצב בו העובר צריך להתמודד עם כמויות גדולות מאוד של סוכר. מה שמביא לסיבוכים השכיחים של בעיה זו.
ישנם גורמי סיכון הגורמים לאישה להיות יותר "מועדת" לחלות בסכרת הריון: משקל גבוה טרם הכניסה להריון, היסטוריה משפחתית של סכרת הריונית, גיל מבוגר, שומנים גבוהים בדם, סכרת הריונית בהריונות קודמים או עוברים גדולים בלידות קודמות.
כיצד מאבחנים סכרת הריונית?
מכיוון שמדובר במצב נפוץ, על כל אישה הנמצאת בהריון לעבור בדיקת סקר לגילוי סכרת הריונית. הבדיקה נקראת GCT- Glucose Challenge Test. בדיקה זו מבוצעת בין השבועות 24-28 להריון. במסגרת הבדיקה האישה נדרשת לשתות תמיסה של 50 גרם גלוקוז. כשעה לאחר שתיית הגלוקוז נערכת בדיקת דם בה מודדים את רמת הסוכר (גלוקוז).
- ערך נמוך מ-140 מ"ג/ ד"ל נחשב לערך תקין.
- ערכים הנמצאים בטווח שבין 140-200 מ"ג'/ד"ל הם ערכי המעידים על כך שהאישה נמצאת בסיכון לפתח סכרת הריון ועליה לעבור בדיקת העמסת סוכר.
- ערכים גבוהים מ-200 מ"ג/ ד"ל מעידים על כך שלאישה יש סכרת הריון.
נשים שתוצאות הבדיקה שלהן נמצאות בטווחה הביניים עוברות בדיקה נוספת הנקראת "העמסת סוכר". בבדיקה זו עליהן לשתות תמיסה של 100 גרם גלוקוז. ערכי הסוכר נבדקים שעה, שעתיים ושלוש שעות לאחר הבדיקה. הערכים התקינים של בדיקת העמסת סוכר הינם:
בצום- 95 ומטה מיליגרם לדציליטר.
אחרי שעה- 180 מיליגרם לדציליטר.
אחרי שעתיים- 155 מיליגרם לדציליטר.
אחרי שלוש שעות- 140 מיליגרם לדציליטר.
כל ערך גבוה מערכים עלה יצביע על כך שהאישה סובלת מסכרת הריונית.
מה הסיבוכים של סכרת הריונית?
עובר שקולט הרבה גלוקוז יהיה בדרך כלל עובר מאוד גדול הן בגובה והן במשקל. דבר זה יוצר לא אחת סיבוכים בלידה שגורמים לה להיות מאוד ארוכה או מסובכת, ולעיתים יש צורך להיעזר בלידה מכשירנית או בלידה על-ידי ניתוח קיסרי.
העוברים יכולים לסבול מהיפוגליקמיה (ירידה של רמת הסוכר בדם) לאחר הלידה ולכן חשוב לנטר אותם.
מהו הטיפול?
הטיפול בסכרת הריונית מורכב בעיקר מדיאטה נכונה. אישה הסובלת מסכרת הריונית צריכה להיות מפונה למעקב וטיפול אצל דיאטנית שתבנה לה תפריט דל בסוכרים ופחמימות. כמו כן חשוב להקפיד על ביצוע פעילות גופנית כמה שניתן.
במצבים קשים יותר יינתן טיפול באינסולין.