רגל סכרתית היא מצב נפוץ ביותר בחולי סכרת, המופיע לאחר ירידה קשה באספקת הדם לרגל, ובמצבים רבים, מצב הרגל חמור מאוד ואין ברירה אלא לכרות את הרגל.
בשנים האחרונות, החלו לטפל ברגליים סכרתיות על ידי טכנולוגיה מתקדמת של צנתור, במהלכה מטפלים באופן נקודתי, באמצעות שימוש במדרסים לשיפור זרימת הדם לרגל ובכל מצליחים להציל את הרגל. טיפול זה תופס תאוצה בשנים האחרונות, ובכך רגליהם של חולי סכרת רבים ניצלות מכריתה על ידי טיפול ממוקד ויעיל.
מהי רגל סכרתית?
אצל חולי סכרת, רמת הסוכר הגבוהה בדם גורמת לפגיעה קשה בעצבים ובכלי הדם הקטנים. במקרים אלה, חולי הסכרת מאבדים תחושה ברגל מצד אחד וסובלים מאספקת דם ירודה מצד שני, והתוצאה היא פגיעה קשה בטיפול בפצעים ובחתכים. כל חתך קטן, המתרפא בקלות אצל אדם בריא לא מצליח להתרפא אצל חולי סכרת משתי סיבות עיקריות:
- הפגיעה העצבית, אשר מונעת מהחולים להרגיש את הכאב המופיע בגלל החתך ברגל, וכתוצאה אינם שומרים על הרגל כראוי. במקרים רבים, בגלל שלא מופיע כאב משמעותי, חולי הסכרת כלל לא מודעים לפציעה של הרגל, ומגלים אותה רק במצב מתקדם בו הפצע חמור ביותר והרגל הופכת לנמקית.
- הפגיעה בכלי הדם, אשר מונעת אספקת דם ונוטריינטים לרגל הפגועה ,ובכך מעכבת את תהליך ההחלמה.
מסיבות אלה ובגלל גורמים נוספים, רגליהם של חולי סכרת נמצאות בסיכון רב, ולרוע מזלם של חולים רבים המצב מתגלה בשלב מאוחר מדי אשר ניתן לטפל בו רק על ידי כריתת הרגל.
הטיפול החדיש ברגל סכרתית – צנתור
בשנים האחרונות, טכניקה של צנתור כלי דם ברגליים מאפשרת לחדש את אספקת הדם לרקמות ולאפשר את החלמת הרגל. טכניקה זו, המתבצעת בעיקר על ידי רופאים מתחום הרדיולוגיה הפולשנית מאפשרת להימנע במקרים רבים מכריתה, ומספקת לחולים אפשרות לטפל בבעייתם על ידי טיפול קל ונוח. במהלך הטיפול, מוכנסים אל כלי הדם החסום מכשירים מיוחדים אשר מאפשרים לנפח בלון קטן, לפתוח את החסימה ולחדש את זרימת הדם לרקמה.
בגלל שמדובר בכלי דם קטנים ביותר, במהלך הצנתור מוכנסים אליהם מוליכים קטנטנים בקוטר 2-3 מילימטרים, אשר באמצעותם מבצעים את הטיפול. מכיוון שמדובר בטיפול מורכב וחדש, הטיפול מבוצע רק על ידי רופאים אשר עברו הכשרה מיוחדת ולכן מתבצע רק במספר מרכזים גדולים בארץ.
יתרונות משמעותיים על פני כריתה
ניתן להבין שלצנתור יתרונות חשובים ומשמעותיים על פני הכריתה. מלבד שימור הרגל, אשר נחשב כמובן ליתרון החשוב והמשמעותי ביותר של הצנתור, לפרוצדורה זו מספר יתרונות נוספים:
- שחרור מהיר מבית החולים – למרות שמדובר בפרוצדורה פולשנית, זוהי פרוצדורה קלה המתבצעת בדרך כלל בהרדמה מקומית בלבד (לעתים מוסיפים טשטוש). ולכן, ברוב המקרים החולים משוחררים מבית החולים תוך יום, ויכולים לחזור לחייהם ללא כל בעיה.
- שימוש ב-CO2 לעומת יוד – במספר מרכזים, וביניהם בית החולים רמב"ם, מצליחים החולים להשתמש ב-CO2 כחומר ניגוד לעומת היוד, אשר אינו מומלץ לשימוש בחולים עם בעיות בכליות (כמו רוב חולי הסכרת בשלב זה של המחלה).
- אפשרות לחזרה על הצנתור – במידה והטיפול לא מצליח, או שמופיעה פגיעה בכלי דם נוספים ניתן כמובן לחזור על הצנתור ללא פגיעה נוספת ברגל. אם בעבר, במקרים של סיבוכים היו מבצעים הרחבה לכריתת הרגל, כיום ניתן לטפל בסיבוך או בחוסר הצלחה על ידי צנתור נוסף, אשר כאמור נחשב לפשוט יחסית ואינו דורש אשפוז ממושך או הכנות מיוחדות.