חולי סכרת נעורים או סכרת סוג 1 תלוית אינסולין, תלויים כל חייהם מרגע גילוי מחלת הסכרת באינסולין. אך גם חולי סכרת סוג 2, סכרת מבוגרים, עלולים לפתח במהלך שנות מחלתם תלוי באינסולין.
מהו אינסולין?
בכל בני האדם קיים הורמון אינסולין בגוף, אשר מיוצר בתאי בטא אשר בלבלב. בחולי סכרת סוג 1, קיימת הפרעה בייצור האינסולין ועקב כך הם תלויים באינסולין חיצוני.
האינסולין הטבעי בגוף האדם חשוב מאוד וחיוני לפעולות שונות המתרחשות ברקמות הגוף, כגון:
- איזון רמות גלוקוז בדם.
- הגדלת קולטני הגלוקוז בתאים שונים בגוף, לדוגמא: תאי שריר.
- הגברת ספיגת הגלוקוז בדם
- מסייע בעידוד תאים להתחלק
בחולי סכרת סוג 1 ולעיתים גם בסכרת סוג 2, תהליכים אלו אינן מתקיימים ללא עזרתו של האינסולין המלאכותי, הניתן להם באופן קבוע ולאורך כל חייהם.
אינסולין מלאכותי
האינסולין המלאכותי הראשון שווק לעולם בשנת 1921 ובכך סייע למליוני חולי סכרת בעולם להתמודד עם מחלתם ולחיות בצורה טובה יותר.
עם השנים פותח האינסולין בכדי להתאים את עצמו לגוף האדם, למחלת הסכרת, הפחתת תופעות הלוואי וכדומה.
כיום, קיימים בשוק התרופות סוגים רבים של זריקות אינסולין, אשר מסייעים בכל יום להצלת חולי הסכרת. אך חשוב לציין, כי זריקות האינסולין בלבד אינן מועילות באופן מלא על חולי הסכרת ולכן יש צורך בשילוב קבוע ויומיומי עם דיאטה מאוזנת ודלת פחמימות וסוכרים ופעילות גופנית, וזאת בכדי שלזריקות האינסולין תהיה השפעה מירבית.
אילו סוגי זריקות אינסולין קיימות ?
בתחילת דרכו, זריקות האינסולין בעיקר הופקו מלבלב של חיות שונות, כגון חזיר וסוגי בקר.
בשנות ה-80 של המאה ה-20, לאחר מחקרים וניסויים רבים, הופק לראשונה אינסולין אשר הופק בשיטת הנדסה גנטית ממקור אנושי.
כיום, קיימים סוגים רבים של אינסולין, כגון:
- אינסולין קצר טווח
- אינסולין בעל טווח בינוני
- אינסולין בעל טווח ארוך
סוגי הטווח מסמלים את זמן פעילות האינסולין בגוף החולה.
- אינסולין הניתן בשאיפה במקום בזריקה (פחות נפוץ).
מרבית זריקות האינסולין ניתנות בין פעם עד שלוש פעמיים ביום, לרוב לפני ארוחה אך קיימים גם סוגי זריקות אינסולין הניתנות ללא קשר לארוחות.
סוגי אינסולין שכיחים הניתנים כיום, כוללים:
- אינסולין רגולאר regular – אשר פעולתו מתחילה לאחר 30 דקות מרגע הזריקה והפעולה נמשכת בין חמש לשמונה שעות.
- אינסולין NPH – אשר פעולתו מתחילה לאחר שעתיים מרגע הזריקה ופעולת האינסולין נמשכת בין עשר לשש עשר שעות בגוף.
- אינסולין אפידרהנובואפידרהליספרו– הינו זריקת אינסולין קצרת טווח, אשר פעולתו בגוף האדם חלה לאחר חמש עד חמש עשרה דקות מרגע ההזרקה ונמשכת בין שעתיים לשש שעות.
קיימים סוגים נוספים של זריקות אינסולין, בשמות שונים על פי חברת התרופות שמייצרת אותם.
זריקות אינסולין הינן קבועות ויומיומיות, ובבחירת סוג זריקת האינסולין, הרופא צריך לדעת את חיי המטופל בכדי להתאים לו טיפול נכון, ולדעת מה יהיה הטיפול המתאים הנוח והפשוט למטופל על פי צרכיו האישיים ואורח חייו.
על המטופל להתחייב כי יצליח להשתמש בזריקות האינסולין היומיומית, לשמור על תזונה דלת סוכרים ופחמימות, לשמור על רמות סוכר תקינות, לא לשכוח להזריק את האינסולין בהתאם להוראות היצרן, לרוב לפני הארוחות.
לכן, ההתאמה האישית של סוג הטיפול, סוג זריקת האינסולין (קצרה, בינונית, ארוכה), תדירות הזרקת האינסולין (פעם, פעמיים או ארבע פעמיים ביום), חשובה מאוד להצלחת הטיפול ומניעת תופעות לוואי ובעיקר היפרגלקימיה וסיבוכי מחלת הסכרת.
ראו גם: