סכרת סמויה, הנקראת גם מצב טרום סכרתי או IGT, הוא מצב בו רמת הסוכר בדם גבוהה, אך עדיין לא מדובר בערכים הדרושים לאבחנת הסכרת.
זהו שלב מוקדם, סכרת מסוג 2 מופיעה על רקע תנגודת הרקמות לאינסולין, והמצב הטרום סכרתי מופיע לפני הסכרת ומבטא את תחילת התהליך בו רגישות הרקמות לאינסולין יורדת ורמת הסוכר עולה.
סכרת סמויה היא מצב הפיך בהחלט, ושינויים באורח חיים יכולים במקרים רבים למנוע את התקדמות המחלה לסכרת אמיתית. מצד שני, הזנחת המצב מוביל בדרך כלל לסכרת מסוג 2 ולצורך בטיפול בתרופות.
הגורמים לסכרת סמויה
הגורמים וגורמי הסיכון לסכרת סמויה דומים מאוד לגורמים לסכרת מבוגרים וכוללים בדרך כלל השמנה, חוסר פעילות גופנית והיסטוריה משפחתית מתאימה.
מבחינה פיזיולוגית, המנגנון לסכרת סמויה עדיין לא ברור אך ככל הנראה מדובר באנשים שגופם לא מצליח להתמודד עם הסוכר כהלכה.
אבחנה של סכרת סמויה
יש להתייחס לאבחנה של סכרת סמויה כאל מצילת חיים, מכיוון שטיפול מתאים ושינוי באורח החיים יכול למנוע את התפתחות הסכרת האמיתית. לעומת זאת, ללא טיפול, עלולה להופיע סכרת מסוג 2 תוך כ-10 שנים. האבחנה של סכרת סמויה פשוטה מאוד ומתבססת על מספר בדיקות פשוטות:
- בדיקת סוכר בצום – בדיקה שגרתית המתבצעת כחלק מרוטינת בדיקות הדם ובודקת את רמת הסוכר בדם. הערכים התקינים של בדיקה זו הם בים 70 ל-100, וסכרת סמויה נחשבת למצב בו הערכים הם בין 100 ל-125. (לאבחנת סכרת נדרשים ערכים של מעל 126)
- בדיקת המוגלובין A1C – בדיקה שגרתית גם כן, הבודקת את רמת הסוכר בדם ב-3 החודשים האחרונים. בדיקה זו אמינה מאוד, ומספקת תמונת מצב על מאזן הסוכר בדם בחודשים האחרונים. הערכים התקינים של בדיקה זו הם עד 6%, וסכרת סמויה מוגדרת כרמת המוגלובין A1C של בין 6% ל-6.5%. (לאבחנת סכרת נדרשים ערכים של מעל 6.5%)
- בדיקת העמסת סוכר – הבדיקה המדוייקת ביותר לאבחנת סכרת, המתבצעת אצל אנשים בהם חושדים כחולי סכרת. בבדיקה זו הנבדקים נדרשים לשתות תמיסת סוכר, ולאחר שעתיים בודקים אצלם את רמת הסוכר בדם. הערכים התקינים של בדיקה זו הם מתחת ל-140, וסכרת סמויה מוגדרת כמצב של בין 140 ל-199. (לאבחנת סכרת נדרשים ערכים של מעל 200)
ניתן לראות שתוצאות הבדיקות גבוהות מהנורמה אך נמוכות מהטווח הסכרתי, וזוהי בדיוק ההגדרה של סכרת סמויה – שלב אחד לפני הופעת הסכרת האמיתית.
מי צריך להיבדק?
אבחנה מוקדמת של סכרת סמויה חשובה מאוד, מכיוון שהיא מאפשרת למטופלים "לקחת את עצמם בידיים" ולמנוע את התפתחות הסכרת. ולכן, חשוב לבצע את הבדיקות המדוברות במטופלים הבאים:
- אנשים הסובלים מעודף משקל – רצוי לבדוק סכרת סמויה אצל אנשים הסובלים מ-BMI מעל 25, מכיוון שאצלם הסיכון לפתח סכרת גבוה יותר.
- אנשים מעל גיל 45 – מעל גיל זה הסיכון לפתח סכרת גבוה, ולכן חשוב לבדוק סכרת סמויה.
- היסטוריה משפחתית של סכרת – הורה או אח הסובלים מסכרת מגבירים את הסיכון לפתח את המחלה, ולכן חשוב לזהות אותה בשלב הסכרת הסמויה.
- נשים עם היסטוריה של סכרת הריונית או שילדו תינוק במשקל של מעל 4 ק"ג – נשים אלה נמצאות בסיכון לפתח סכרת, ולכן חשוב לעקוב אחריהן בבדיקות דם.
- היסטוריה של שחלות פוליציסטיות – נמצאות גם כן בסיכון לסכרת, ולכן חשוב לבדוק את הנשים האלה בתדירות גבוהה.
- לפי שיקול דעתו של הרופא – אנשים אשר אינם שומרים על אורח חיים בריא נמצאים בסיכון מוגבר למחלות רבות ובעיקר סכרת, ולכן חשוב לבצע אצלם מעקב אחר שינויים ברמת הסוכר שיכולים להעיד על סכרת סמויה.
אולי יעניין אותך גם: