סוכר פירות (פרוקטוז), סכרת ומה שביניהם

טיפול ואבחון סוכרת זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון סוכרת!


כולנו מכירים את הפרסומת הקלאסית של מועצת הפירות, במרכזה המשפט "קח פרי, ותהיה לי בריא". ואכן, אין ספק שפירות כולליםסוכר פירות בתוכם הרבה מאוד רכיבים תזונתיים חיוניים עבור האדם. אלא שבפירות המתוקים יש סוכר, ולעיתים בכמויות גבוהות במיוחד. חולי סכרת, והציבור הרחב כמכלול, שואלים פעמים רבות את שאלת מיליון הדולר: האם סוכר פירות הוא בריא יותר מאשר סוגים אחרים של סוכר, למשל סוכר חלב? ועד כמה בכלל מומלץ לצרוך אותו?

בואו נכיר מקרוב את סוכר הפירות

סוכר פירות (בלועזית: "פרוקטוז") הוא חד סוכר, אותו תמצאו במגוון סוגי מזון – בפירות, כמובן, אבל לא רק. את סוכר הפירות תמצאו בכמויות מסחריות בפירוץ העץ למיניהם, בענבים, במלון, בבצלים, בדבש ובמאכלים נוספים.

פרוקטוז הוא אחד מבין סוכרי הדם המרכזיים. הוא נגזר במהלך תהליך העיכול מהסוכרוז, דו סוכר אשר הוא מהווה רכיב שלו לצד הגלוקוז. למעשה, הנוסחה הכימית של הפרוקטוז זהה לזו של הגלוקוז אבל המבנה שלהם שונה. מלבד הפירות אשר כוללים את הסוכר באופן טבעי, ניתן לייצר את הפרוטקוז בתהליך כימי המבוסס על פירוק רכיבים דוגמת תירס ועמילן חיטה. הרצון כאן הוא ליצור סוכר הנחשב לבריא יותר, ואכן מאכלים בהם סוכר פירות מקבלים לא פעם את ההגדרה הזו. בפועל, כפי שתראו מיד, התמונה מורכבת ואינה חד משמעית.

האם חולי סכרת יכולים לצרוך סוכר פירות?

סוכר פירות נחשב בקרב הציבור הרחב לבריא יותר בהשוואה לסוגים אחרים של פירות. ואכן, אכילה של פירות ברמה הכללית היא דבר בריא: הפירות עשירים ברכיבים תזונתיים חיוניים דוגמת ויטמינים או מינרלים ההכרחיים לתפקוד התקין של הגוף ומערכותיו. אולם אם מתבוננים בסוכר הפירות מחוץ למשוואה הרחבה שלו, אפשר לטעון שהוא לא בהכרח בריא יותר לעומת סוגי הסוכר האחרים.

פרוקטוז נספג בגוף בצורה שונה בהשוואה לגלוקוז ולסוכרים אחרים. סוכר הפירות הוא בעל אינדקס גליקמי נמוך (אבל עדיין מדובר בפחמימה ריקה, אסור לשכוח), ואינו מושפע מרמתו של האינסולין בדם. עובדות אלה הביאו לכך שבמשך שנים הוא נתפס כאידיאלי עבור אנשים הסובלים מסכרת, או לכל הפחות מבחינת ה"רע במיעוטו". למרות שהקביעה הזו עדיין נכונה היום במידה מסוימת, ידוע כי סוכר פירות בכמויות גבוהות עלול להזיק לגוף. בכוחו השלילי להביא לצבירה יתרה של שומנים בגוף, או אפילו ליצור מצב של פיתוח עמידות לאינסולין. המשמעות היא שהדבר עלול במקרים מסוימים דווקא להגדיל את הסיכויים להופעה של סכרת או להחמרה של מחלה קיימת.

נקודה חשובה נוספת היא שרצוי להמשיך ולצרוך גלוקוז גם כאשר מחליטים להתמקד בפרוקטוז. הסיבה היא שהיעדר גלוקוז עלול לפגוע בספיגה של סוכר הפירות בגוף, כך שהיתרה הנוצרת עלולה לעבור למי וליצור סיבוכים דוגמת התייבשות, כאבי בטן, שלשולים או טחורים.

המלצה: צרכו פירות בצורתם הטבעית

גם כאשר מחליטים להגדיל את כמויות סוכר הפירות שהגוף צורך, רצוי לעשות זאת דרך הפירות עצמם ולא במוצרים שכוללים את סוכר הפירות בצורה "מהונדסת". מכיוון שפירות הם חלק בלתי נפרד מהתפריט התזונתי של חולי סכרת, ועל רקע היתרונות הבריאותיים שלהם, חשוב כמובן שלא לוותר עליהם לחלוטין.

ההמלצה העיקרית היא לצרוך את הפירות בצורתם הטבעית. זכרו שגם מיצי פירות טבעיים, אפילו כאלו הנסחטים במקום לנגד עיניכם, כוללים בעיקר את סוכר הפרי ופחות את הרכיבים האחרים שהופכים את הפרי לבריא.

מקורות ולקריאה נוספת:
Is Fructose Bad For You? The Surprising Truth – Healthline
What is Fructose and is it Bad For You? – eufic
Health implications of fructose consumption: A review of recent data

שירותי טלרפואה
המרכז לטיפול ואבחון סוכרת

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון סוכרת, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון סוכרת. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
מהו האינסולין הבזאלי?
מהו האינסולין הבזאלי?

בשנים האחרונות ישנן התפתחויות רבות בטיפול בסוכרת, דבר אשר משמח אנשים רבים אשר סובלים מהמחלה. גם בתחום של האינסולין הבאזלי ישנן התחדשויות אשר יכולות להשפיע

לקריאת המאמר »