כיום, יותר ויותר מומחי פוריות מחפשים את בעיית הסכרת כסיבה העיקרית לאי פוריות, כשלא נמצאת סיבה מוסברת אחרת. לכן, במצב בו אישה מנסה להיכנס להריון, אך ללא הצלחה, מומלץ לבדוק סיבות נוספות לאי פוריות, כגון בדיקת דם פשוטה הקובעת אם רמות הגלוקוז בגופה גבוהות מידי.
כשמדובר בסכרת ופוריות, התשובה ברורה: קיים קשר. במקרים רבים, בעיקר בקרב נשים, רמות סוכר גבוהות בגוף לבדן אינן מונעות מאישה להיכנס להריון, אך בדרך כלל זוהי הסיבה להפסקת ההיריון לאחר חודש או חודשיים.
נתונים סטטיסטיים שפורסמו על ידי האיגוד האמריקאי לסכרת, מדווחים כי רמות גלוקוז גבוהות מגבירות את סיכויי אישה לעבור הפלה בשלושים עד שישים אחוזים. למרבה הצער, מצב הסכרת מונע מהעובר להיקלט היטב ברחם, מה שגורם להפלה עוד לפני שאישה מבינה שהיא הרה. במקרה זה, הסכרת אינה מונעת התעברות, אך מונעת הריון מתמשך.
מצב בו רמות הגלוקוז גבוהות מידי
גם כשההיריון אכן מתרחש, קיימים סיכונים אחרים:
מומים מולדים – סיכון זה נובע כתוצאה מהנזק הנגרם לתאים עובריים, מתרחש כתוצאה מרמות גבוהות של גלוקוז בדם. בנוסף, קיימים סיכונים אפשריים נוספים:
סכרת הריונית – רמות גלוקוז גבוהות גורמות לאם לסכרת הריונית, המובילה לבעיות בריאותיות אחרות לה ולתינוק.
רמות הורמונים – בנוסף לבעיות היקלטות העובר ברחם, רמות גלוקוז גבוהות מידי משפיעות גם על רמות ההורמונים בכל הגוף, כולל האסטרוגן החיוני, ורמות הפרוגסטרון והטסטוסטרון הדרושים להתרחשות הריון. לכן, בקרת גלוקוז חיונית ביותר לפוריות.
שליטה בסכרת
כשמדובר באיזון סכרת הנדרש להשגת הריון בריא, רוב הרופאים ממליצים לנשים לתכנן מראש הריון באמצעות הקפדה על הפעולות הבאות:
השגת משקל ברמה נורמאלית – ככל שאישה יותר שמנה, כך קשה לה יותר לשלוט ברמות הגלוקוז.
רמות A1C – רמות אלו צריכות להיות מתחת ל-6.5 לפני הכניסה להריון.
כשאישה שולטת באופן יומי על רמות הסוכר בגופה במשך שלושה חודשים עד חצי שנה, וככל שהיא מקפידה על הבריאות במשך תקופה ארוכה יותר, כך מקבל גופה סיכויים טובים יותר להתכונן להיריון.
האם בני זוג צריכים לנסות לתכנן היריון במצב של סכרת?
הבנת השפעת הסכרת על הרבייה, מסייעת להבנה כללית של המחלה בשתי צורותיה. גוף בריא מעכל מזון באמצעות הורמון הנקרא אינסולין המכונה גלוקוז, ומעביר את הסוכר דרך מחזור הדם לתאים, להשגת אנרגיה.
חולי סכרת חווים פגמים בתפקוד חילוף החומרים שלהם. סכרת מסוג 1 אינה מייצרת אינסולין, וסכרת מסוג 2 אינה מצליחה לייצר מספיק אינסולין, ותאי הגוף אינם מגיבים כראוי לאינסולין, מה שגורם לבעיות בריאותיות.
הנתונים המדאיגים לגבי סכרת ופוריות גורמים לבני זוג רבים לתהות אם בכלל בטוח עבורם להיכנס להריון. בעוד שחיוני להבין את הסיכונים הכרוכים בפוריות ורמות גלוקוז גבוהות מידי, יש להבין כי שליטה פשוטה על רמות הסוכר בדם, והשגת רמה נורמאלית יותר, תפחית את הסיכונים ותאפשר הריון בטוח ולידת תינוק בריא.
המפתח להצלחה, כמובן, הוא פיקוח של אנדוקרינולוג מיילד, להבטחת יציבות רמות הגלוקוז במשך מספר חודשים טרם הכניסה להיריון וכן במהלך ההיריון. כשאישה מקפידה על בריאות כללית ואכילה נכונה, סיכוייה ללדת גבוהים ביותר, למרות אבחון הסכרת.