במסגרת מחלת הסכרת מסוג 2, הגוף אינו מצליח לייצר די אינסולין, או במקרים אחרים אינו מסוגל להשתמש בהורמון האינסולין ביעילות.
אינסולין הינו הורמון המיוצר בגוף שמאפשר לגלוקוז (סוכרים מהמזון שאנו אוכלים) בזרם הדם לחדור לתאי הגוף, שבו הסוכר הופך למקור אנרגיה. לכן, בהעדר אינסולין או במקרים בהם הגוף אינו יכול לנצל את האינסולין, ניצפות רמות סוכר גבוהות בדם. רמות סוכר גבוהות מובילות לסיבוכים הן לטווח הקצר והן לטווח הרחוק.
הסימפטומים העיקריים הם תחושת צמא חריגה, מתן שתן תכוף, בייחוד בשעות הלילה, עייפות, ירידה במשקל ומסת השריר. אם לא מטפלים או לא מקפידים על איזון רמות סוכר, סכרת יכולה לגרום לפגיעה בכלי דם, עצבים ואיברים כמו כליות, ועיניים, מה שמוביל לבעיות רציניות. עם זאת, הקפדה על אורח חיים בריא וטיפול נכון בחולי סכרת, יכולים לנהל חיים מלאים ותקינים.
מה גורם לסכרת מסוג 2?
הסיבה להתפתחות המחלה אינה חד משמעית אולם יש קיימים מספר גורמי סיכון הקשורים להתפתחות המחלה. אלה כוללים עודף משקל, בייחוד סביב המותניים, גנטיקה. לגיל ולמוצא אתנייש תפקיד גדול.
סכרת מסוג 2 היא הנפוצה ביותר בקרב מבוגרים מעל גיל 40 שמוצאם מדרום אסיה. המחלה מתפתחת בדרך כלל בשנות העשרים והשלושים המאוחרות.
טיפולי פיזותרפיה מסייעים לחולים
עד כה טרם לא נמצאה תרופה לסכרת מסוג 2. אם כי, קיימות שיטות טיפול, שמטרתן לעזור לחולים לנהל את חייהן ולעורר שינויים בסגנון כדי לייצב את רמות הסוכר בדם.
שמירה על איזון זה ממזערת את הסיכון להתפתחות סיבוכים בקרב החולים, ואף יכולה למנוע את המחלה במקום הראשון. פעילות גופנית ותזונה נכונה הן שתי דרכים עיקריות המומלצות למטרה זו.
חולי סכרת נצפים כסובלים פעמים רבות מבעיות רפואיות אחרות או גורמי סיכון המובילים לבריאות לקויה , כגון מחלות לב, לחץ דם גבוה, היסטוריה של שבץ או השמנת יתר. במקרים אלה, חשוב במיוחד לערוך שינויים באורח החיים.
פיזיותרפיה הינה תחום בריאותי אשר עשוי לתרום במקרים אלה. הפיזיותרפיסט מייעץ על פעילות גופנית להפחתת השומן בגוף ושיפור הדרך בה הגוף מעבד גלוקוז, וזאת בניסיון למנוע את התפרצות של מחלת הסכרת, או למנוע את הידרדרות המחלה.
פיזיותרפיסטים אף מסייעים בטיפול בסיבוכים הנובעים מהחלה. הסיבוכים כוללים קשיי ראייה ושינויים חושיים בשל בעיות הנגרמות כתוצאה מנזקים עצביים.
כידוע למחלת הסכרת יש השפעה ישירה על כלי הדם אשר גורמים לנזקים בגפיים ועלולים להוביל לאובדן פעילות וקטיעה. על כן פיזותרפיסט הינו חלק מצוות הטיפול אשר מסייע למטופל לשוב לתנועה.
הפיזיותרפיסט מעריך את הבריאות הכללית ואת הכושר ומתאימם לצורכי המטופל. הטיפול מותאם באופן ייחודי בהתאם ליכולתו של החולה.
לדוגמא, המטפל עשוי להמליץ על תרגילים לשיפור שיווי המשקל, כך שאתה נוטה פחות להכשל. במקרים בהם המטופל עבר קטיעה, הפיזותרפיסט עשוי להמליץ ולהכשיר את המטופל לשימוש בעזרים כמו הליכונים ועזרים לניידות נוספים. המטפל עוקב אחר פעילות המפרקים והשרירים של המטופל.
על מה יש לשים דגש?
בדיקות שנתיות הן חלק בלתי נפרד מחייהם של המטופלים. בדיקות אלה כוללותבדיקות עינייםורגליים, מעקב אחר לחץ הדם ובדיקת רמות הגלוקוז בדם. מומלץ לפנות לרופא באופן מיידיבמקרים בהם חלים שינויים ברגליים, כמו למשל אובדן תחושה, או פצעיםשאינם מגלידים. כיבים סכרתייםיכולים להתפתחמהר מאוד. בנוסף, ניתן להתייעץ עם פיזיותרפיסט לצורך קבלת ייעוץ על פעילות גופנית ותזונה.