הסוכר הינו אחד ממרכיבי המזון הנפוצים ביותר בעולם המערבי. שימוש מוגזם בסוכר יכול להוביל למחלת הסכרת ולהשמנה- שתי תופעות שכיחות מאוד בעולם המערבי.
מסיבה זו חברות המזון השונות מוציאות לשוק מוצרים המשמשים כתחליפי סוכר. עם זאת, גם מוצרים אלו ניתן לצרוך במידה ולכן עדיף לההתבסס על תפריט נטול סוכר לבן ולהשתמש בתחליפי סוכר טיבעיים.
תחליפי סוכר טיבעיים
קיימים בשוק סוגים רבים של תחליפי סוכר כאשר לכל אחד היתרונות והחסרונות שלו:
- הסטיביה– צמח בעל עלים מתוקים המשמשים בדרום אמריקה כממתיק טבעי כבר כ- 1000 שנים. עליו היבשים של הצמח מכילים חומר פעיל הנקרא סטיביוסיד- חומר אשר טעמו מתוק מסוכר. ניתן לקנות את ממתיק הסטיביה בחנויות בצורת טיפות או לבקש את הצמח עצמו בחנויות טבע ולגדלו בבית. הסטיביה יכולה להמתיק משקאות קלים או חמים, לעזור בשימור מזון תעשייתי, להמתיק מאפים ועוד.
יתרונותיו: צמח הסטיביה מתאים לשימוש כתחליף סוכר נטול קלוריות לחולי הסכרת, עוזר להורדת רמות הסוכר בדם, מאזן את לחץ הדם, תורם לבריאות השיניים ואינו מזיק למערכת העיכול. כמו כן ניתן לחממו מבלי להרוס את טעמו המתוק.
חסרונותיו: בעל טעם לוואי קל.
- הדבש– דבש דבורים נחשב בעיני רבים למוצר טבעי בעזרתו ניתן להמתיק מאכלים רבים. הדבש מכיל גלוקוז, פרוקטוז, סוכר לתת ומעט סוכרוז וטעמו מתוק מאוד. הדבש הינו מוצר זמין אותו ניתן לקנות בכל חנות ואין צורך לגשת לבתי המרחקת או לחנויות הטבע. מן הדבש מפיקים מוצרי מזון שונים ומשתמשים ביתרונותיו גם בתחום הקוסמטיקה והרפואה הטיבעית כבר מאות שנים.
יתרונותיו: הדבש מכיל, מעבר לסוכר, גם ערכים תזונתיים כמו ויטמינים ומינרלים ואף חומרים המשמשים כאנטיביוטיקה טבעית. הוא נספג מהר מאוד בדם ולכן טוב במקרים של היפוגליקמיה לאנשים סכרתיים.
חסרונותיו: הדבש אינו מתאים לשימוש יומיומי לאנשים הסובלים מסכרת, בעת חימומו נעלמים ערכיו התזונתיים והוא אינו מתאים לילדים מתחת לגיל שנה.
- הסילאן– דבש המופק מבישול וסחיטת תמרים. הסילאן מכיל סוכר פרוקטוז והוא בעל ערך גליקמי נמוך מן הסוכר הפשוט. הסילאן משמש כמרכיב עיקרי או נילווה לתבשילים ומאפים רבים.
יתרונותיו: עשיר בסיבים תזונתיים ובמגנזיום, הסילאן מאזן את מערכת העיכול, מוריד את רמות הסוכר בדם ומאזן את רמת הכולסטרול.
חסרונותיו: לעיתים מכיל תוספת סוכר.
- סירופ המייפל– סירופ מתוק וסמיך המופק משרף עצי המייפל. המייפל מתוק פי שתיים מן הסוכר הלבן אך משקלו הקלורי גבוה יותר. רוב הסירופים הנמכרים בחנויות אינם מכילים את תרכובת המייפל האמיתית אלא סוג של תערובת בין תירס למייפל אך ניתן להשיג את המוצר האמיתי בחנויות טבע מובחרות. סירופ המייפל משמש כתוספת לקינוחים כמו גלידות, פנקקים ועוגות.
יתרונותיו: סירופ המייפל הטיבעי מכיל גם ויטמינים ומינרלים.
חסרונותיו: הסירופ המקורי יקר מאוד מאחר וההפקתו נעשית באופן ידני. המוצרים הנמכרים מכילים חומרים נוספים אשר יכולים להתגלות כלא בריאים.
תחליפי סוכר נוספים:
- סירופ או אבקת חרובים- סירופ אשר מורכב מויטמינים, מינרלים וברזל.
- סירופ האגבה- נמצא מתאים לסכרתיים מכיוון שהוא מורכב ברובו מפרוקטוז ולכן הוא בעל ערך גליקמי נמוך מן הסוכר.
- סירופ תירס- המשמש בעיקר לאפייה.
- סירופ לתת אורז- המכיל ערכים תזונתיים רבים כמו סידן, ברזל וויטמינים.
- רכז תפוחים טבעי- נמכר ללא סוכר ומכיל סיבים תזונתיים וויטמינים אשר מקורם בפרי התפוח.
לסיכום, תחליפי סוכר טיבעיים הם הדרך הטובה ביותר לצרוך סוכרים, לשמור על משקל תקין וחשוב מזה- על הבריאות.
אולי יעניין אותך גם:
סוכר חום – במה הוא נבדל מסוכר לבן? והאם חולי סכרת יכולים לשלבו בתפריט?