הבירה היא משקה אלכוהולי שמיוצר מחומרים טבעיים כמו למשל מים, כשות, שעורה ולתת (אלו הם מרכיבי הבסיס ועליהם נהוג להוסיף חומרים שונים על מנת לשנות את טעמה של הבירה). התערובת הנ"ל עוברת תהליך של התססה באמצעות שמרי הבירה ובסופו של דבר מתקבל המשקה התוסס והזהוב המוכר והאהוב בכל רחבי העולם.
בשנים האחרונות אנחנו עדים להצטברות של מחקרים מדעיים שלפי הממצאים העולים מהם נראה כי לבירה קיימים יתרונות בריאותיים רבים. בין היתר הצליחו להראות המאמרים השונים כי הבירה הביאה להפחתת הסיכון לחלות במגוון של מחלות נפוצות כמו למשל דמנציה, מחלות לב שונות ועוד. עוד נראה כי צריכה קבועה של בירה הביאה לחיזוק של מערכת החיסון, לזירוז של תהליכי ההתאוששות שמתקיימים לאחר ביצוע של פעילות גופנית וכן נמצא כי צריכה של בירה מקושרת להפחתת הסיכון לחלות בסכרת.
איך בירה מסייעת במניעת סכרת?
במקרים רבים בהם מתגלים אפקטים של חומר תזונה מסוים, לא תמיד ברור מה הוא המנגנון העומד בבסיס הקשר שנמצא. אלו הם פני הדברים גם בכל הקשור לקשר שבין צריכת בירה להפחתת הסיכון לחלות בסכרת. לפי הערכות החוקרים בתחום נראה כי הבירה מובילה להגברה של הרגישות התאית לאינסולין. לפיכך הלבלב נדרש לייצר פחות אינסולין והעומס המופעל עליו הולך ופוחת.
במחקרים מסוימים שנערכו בצרפת נבדקו מספר סוגים של אלכוהול ונראה כי לא רק לבירה ניתן לייחס את האפקט הזה כי אם למשקאות אחרים נוספים דוגמת יין למשל. מאחר ובמחלת הסכרת סוג 2 תאי הגוף מפתחים תנגודת לאינסולין ובעקבות כך מופעל עומס כבד על הלבלב, הרי שמדובר על אפקט מבורך. עוד נמצא כי צריכה מתונה של בירה למשך זמן ארוך הייתה קשורה לירידה מובהקת מבחינה סטטיסטית בערכי ההמוגלובין המסוכרר (מדד שתורם להערכת חוסר האיזון של הגלוקוז בדם במשך שלושת החודשים האחרונים לפני הבדיקה).
הממצאים ממחקרים שבוצעו בשנים האחרונות
מאחר וקיימת ספרות מחקרית ענפה ביותר בתחום, החלטנו להביא בפניכם את עיקרי הדברים בנקודות להלן:
- במחקר הולנדי רחב היקף נראה כי צריכה מתונה של מגוון משקאות אלכוהוליים וביניהם בירה היוותה גורם מגן מפני התפתחות סכרת שכן במעקב שבוצע במשך 12 שנה נראה כי שיעור היראות הסכרת בקרב הקבוצה שצרכה אלכוהול בכמות מתונה היה הנמוך ביותר מבין כל הקבוצות שבכללן הקבוצה שלא צרכה אלכוהול כלל והקבוצה שצרכה אלכוהול בכמות מופרזת.
- במחקר שוודי שנערך במשך 32 שנה התגלה כי צריכה קבועה של אלכוהול ובכלל זה בירה לבנה הביאה להפחתת הסיכון לחלות בסכרת סוג 2 וכן הביאה להפחתת הסיכון לתמותה בטרם עת.
- במחקר שבחן יותר ממאה אלף נשים צעירות נמצאו תוצאות דומות.
מינונים מומלצים
ראשית חשוב לציין כי מאחר ואלכוהול הוא חומר ממכר הרי שהצריכה שלו אינה מומלצת עבור מי שטרם התנסה בו. עם זאת מהידע המחקרי שנצבר במהלך השנים עולה כי האפקט המגן הוא תוצאה של צריכת בקבוק אחד עד שני בקבוקי בירה ליום לכל היותר. במילים אחרות – 22-24 מ"ל של אלכוהול.
מידע חשוב נוסף
אחד מגורמי הסיכון לחלות בסכרת סוג 2 הוא השמנה. גם כאן הבירה מסייעת למלחמה במחלה כיוון שנמצא בעשרות מחקרים שנערכו בתחום כי צריכה מתונה של בירה מפחיתה את הסיכון להשמנה יחסית להימנעות מוחלטת מצריכת בירה. שימו לב – לא מדובר כאן על צריכה מופרזת אלא על צריכה מתונה בלבד של עד שני בקבוקי בירה של 330 מ"ל האחד לכל היותר.