ידוע שנגיף הקורונה מעמיד בדרגת הסיכון הגבוהה ביותר את הסובלים ממחלות רקע, במיוחד כאשר מדובר באנשים מבוגרים. כיאה למחלה כרונית הנחשבת לאחת השכיחות כיום בעולם, מחקרים רבים נערכו במטרה לראות האם קיים קשר מהותי בין מחלת הסוכרת לנגיף הקורונה. למרות שהתפיסה המקובלת היא שמחלת הסוכרת בהחלט מעלה את הסבירות לחוות קורונה בצורה קשה – בין השאר עקב הפגיעה לה גורמת הסוכרת בכלי הדם והיחלשות המערכת החיסונית – לא ברור עדיין מהי ההשלכות העיקריות של כך בפועל. או עד כמה הקשר הזה יכול להיות מובהק.
מחקר צרפתי לפורסם לפני מספר חודשים בכתב העת הנחשב Diavetologia יכול להעלות סיבות לדאגה אצל חולי הסוכרת. המחקר מראה שייתכן מאוד שהסיכון שמעמיד נגיף הקורונה בקרב חולי הסוכרת הוא אפילו מוחשי יותר ממה שאתם חושבים.
חולי סוכרת, קורונה והקשר המדאיג
במחקר המדובר, בחנו החוקרים את הנתונים לגבי למעלה מ-1,300 חולי סוכרת מעשרות בתי חולים ברחבי צרפת במהלך חודש מרץ. החלק הארי של החולים (כ-89%) סבלו מסוכרת סוג 2, בעוד 3% מסוכרת סוג 1 והשאר מסוגי סוכרת אחרים. רוב החולים היו גברים, כשהגיל הממוצע שלהם עמד על 70.
המחקר בדק את מצבם הרפואי של אותם חולים עם הזמן. הוא מצב שתוך פרק זמן של שבוע בלבד, כ-29% מהחולים חוברו למכונת הנשמה או לחלופין נפטרו: כעשירית מחולי הסוכרת נפטרו בפרק הזמן הזה, בעוד כחמישית היו זקוקים למכונת הנשמה לפרק זמן כזה או אחר. נתונים אלו הם גבוהים אפילו בהתייחס לאוכלוסיה המבוגרת. כ-18% מהחולים החלימו באופן מלא מהנגיף ושוחררו עקב כך מבית החולים.
החוקרים בחנו את השפעת הגיל של חולי סוכרת על האופן בו הם מתמודדים עם נגיף הקורונה. נמצא שבקרב חולי סוכרת וקורונה בגילאי 75 ומעלה, הסיכון למוות כתוצאה מהנגיף היה גבוה פי 14 בהשוואה לחולי סוכרת שגילם היה נמוך מ-55. בקרב חולים בגילאי 74-65, הסבירות למות מנגיף הקורונה הייתה גבוה פי שלושה בהשוואה לאוכלוסיית החולים בני 55 ומטה.
גורמי סיכון נוספים שנמצאו להגדלת אחוזי התמותה הוא מחלות רקע שונות, בעיקר מחלות ריאות או דום נשימה בשינה, וכן השמנת יתר. מנגד, לא נמצא קשר ישיר בין משתנים אחרים שנבדקו – מין, רמות הסוכר ואחרים – לבין התמותה מקורונה. באופן אולי מפתיע, השימוש בתרופות כנגד סוכרת או במשאבת אינסולי לא השפיעו על רמת הסיכון. ברור עם זאת שחייבים להקפיד על כך בכל מקרה.
אז מה ניתן לעשות?
חולי סוכרת חייבים להיות ערים לבריאות שלהם בכל רגע נתון, ועל אחת כמה וכמה בתקופת הקורונה. ההמלצה הראשונה היא להקפיד ככל שניתן על כללי הריחוק החברתי: עטיית מסיכה בכל יציאה למרחב הציבורי, שמירת מרחק של שני מטר לפחות מכל אדם אחר, הימנעות מהתקהלויות וכן הלאה. רצוי שהמבוגרים בחולי הסוכרת יעזבו את ביתם רק כשהמצב מחייב זאת. כיום יש כלים לניטור רמות הסוכר ולקבלת ליווי רפואי גם מהבית, דרך האפליקציה של קופת החולים למשל, ומומלץ לנצל זאת.
הדברים אמורים גם בכל הנוגע למעקב אחר רמות הסוכר, שאצל חולים רבים נעשה כמה פעמים ביום לפחות או אפילו לאחר כל ארוחה. חשוב בתקופה זו להיות ערים למצב הסוכר בכל רגע נתון ולפעול על מנת לאזן את הערכים. פעילות ספורטיבית למשל היא אחת היחידות המותרות בתקופת הקורונה, גם כאשר ישנו סגר, ולא קשה להבין מדוע: היא פשוט תורמת לבריאות שלנו בכמה וכמה אופנים. עם כל הקושי שבכך, רצוי שחולי הסוכרת יקפידו הקפדה יתרה על התזונה והפעילות הגופנית שלהם בתקופה רגישה זו.
לקריאה נוספת:
How COVID-19 Impacts People With Diabetes – American Diabetes Association
People With Certain Medical Conditions – CDC
Updates: Coronavirus and Diabetes
Diabetes and COVID-19: More Than the Sum of Two Morbidities