טיפול בזריקות אינסולין נועד לאזן את מצבם של חולי סכרת. אבל טכנולוגיה ישראלית שהולכת ומתפתחת ומתקרבת לשלב יישומי עשויה להפוך את הזריקות לנחלת ההיסטוריה. נסביר מהו הטיפול החדיש, איזו חברה מובילה את המהלך ולמה, בכלל, אינסולין משמש לטיפול בסכרת.
בואו נכיר מקרוב את הורמון האינסולין
אינסולין שאותות מזריקים חולי הסכרת לגופם הינו בעצם הורמון טבעי, שהגוף אמור לייצר בעצמו. כאשר אנו אוכלים, נוצרת בגוף רמה גבוה של גלוקוז, סוכרים. רבה גבוה של סוכר בדם איננה רצויה ועלולה להזיק. בשעת הצורך, נכנס הלבלב לפעולה, מיצר את ההורמון שנועד בין היתר לאפשר את כניסת הסוכר לתאים. הסוכר (גלוקוז) משמש מקור אנרגיה חיוני אבל אם הוא נשאר בדם, הרי שהתאים אינם מקבלים את האנרגיה הנחוצה לתהליכי החיים הבסיסיים ביותר.
לחולי סכרת אין לגוף יכולת לייצר די אינסולין. כלומר, תאי הגוף אינם יכולים לקבל את הסוכר הדרוש. חלק מהחולים פיתחו עמידות לאינסולין ואחרים מייצרים אותו בכמות מאוד נמוכה או אפילו כלל לא. עודף הסוכר בדם לאורך זמן עלול לגרום סיבוכים שונים: נזק עצבי, נזק לכליות, כיבים ברגליים ואפילו עיוורון.
זריקות אינסולין מאפשרות לחולה להשלים את החוסר וקיימים סוגים שונים של טיפולים שיותאמו לאופי המחלה ורמת הסוכר. ישנן זריקות שמשפיעות לטווח זמן קצר ואילו אחרות ישפיעו לאורך יותר זמן. והסיבה לכך שסכרתיים חייבים לקבל זריקות – בבליעה פומית, מערכת העיכול תהרוס את ההורמון לפני שיוכל להגיע לדם. כלומר, חייבים להעביר אותו ישירות לתוך כלי הדם בגוף.
האם ממעבדות Betalin Therapeutics תבוא הבשורה?
הזרקת אינסולין עשויה להיות טיפול מתמשך, אפילו לכל החיים. הזריקות מעוררות אי נוחות, אפילו שהחולים לומדים לחיות עם זה כולם ישמחו לפתרון חלופי. ללא ספק, הטכנולוגיה שתפתור את הצורך בכך תחולל מהפכה, מהפכה רבתי בחיי החולים.
בחממות טכנולוגיות ובמעבדות נבחרות מפתחים בישראל אין ספור ציוד רפואי ופיתוחים ביו רפואיים. הטכנולוגיה הישראלית שצפויה להפוך לפורצת דרך בתחום הטיפול בחולי סכרת מגיעה ממעבדות חברת Betalin Therapeutics. החברה שזכתה בפרסים רבים מתהדרת במדענים בעלי שם, בהם גם זוכי פרס נובל. האם שם טמונה התקווה לחולי הסכרת שמאסו בזריקות האינסולין? לפי הפרסומים הנוכחיים, בהחלט כן. יותר מעשרה מיליון דולר גייסה החברה ממשקיעים רב לאומיים, מישראל ומחוצה לה והחוקרים אופטימיים מאוד.
שלב ניסויים קליניים צפוי להתחיל עוד השנה
עוד השנה, 2020, צפויה החברה בעלת השורשים הישראלים (בירושלים) לבקש ואולי אף לקבל היתר לניסויים. הניסויים הקליניים צפויים להניח את התשתית לאפשרות השימוש בחלופה ללבלב בשר ודם. על פי דיווחי החברה, לבלב מלאכותי כפי שהיא פיתחה יוכל לשחרר את המטופלים מהזרקות האינסולין, תוך שמירה על רמה מאוזנת של סוכר בדם.
הלבלב המלאכותי הינו בעצם תוצר שהונדס מתאים של בעלי חיים שנמצאו מתאימים. הופקו תאים שמסוגלים להחליף את תפקוד הלבלב, על בסיס תאי בטא. את התחליף הזה משתילים בגופו של המטופל בהליך קצר ופשוט, לא מאוד פולשני ואפילו ללא צורך בהרדמה מלאה.
דיווחי החברה מסבירים כי הטכנולוגיה הזאת אמורה לאפשר לגוף החולה להתרפא. ממטה החברה אמרו כי הם מקווים לקבל אישור מהרשויות בבריטניה, שם מקדמים ניסויים נוספים בטיפולי סכרת. במידה והטכנולוגיה אכן תוכיח את עצמה, התוצאה תהיה דרמטית במיוחד. יתכן, כך מוספים מ- Betalin Therapeutics שהטכנולוגיה תתרחב ותאפשר טיפולים יעילים גם במחלות רבות נוספות (תוך יצירת התאמות, כמובן). חולי הסכרת סביב העולם ממתינים בכיליון עיניים, לפרסום מידע נוסף שישוחרר עם התקדמות הניסוי.
מקורות ולקריאה נוספת:
https://betalintherapeutics.com/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-treatment/art-20044084